Roydotcom Berwajah Baru..

Salams Pembaca..

Sikit je saya nak update kali ni mengenai rupa dan pengagihan artikel dalam blog ini. Mulai sekarang saya telah kategorikan segala artikel mengenai perjalanan saya kemana-mana tempat di dunia ini di dalam kategori “Travelog”, manakala segala artikel mengenai “part time business” saya di dalam kategori “Raspberry Tea”. Kategori lain, lebih kepada coretan dan idea saya mahupun dikongsi dari orang lain berada di dalam kategori “Coretan”, “Ulasan” dan juga “Teknologi”. Anda hanya perlu klik pada taskbar bahagian atas blog ini untuk membaca mana-mana kategori yang berkaitan.. Untuk sesiapa yang berminat dengan produk teh daun rasberri boleh terus klik pada kotak Facebook Fanpage di sebelah kanan dan “like” untuk terus berhubung dengan saya. Selamat Membaca dan Terima Kasih.

p/s: best jugak baca kisah-kisah lama kat blog ni.. huhu..

Keburukan Ketuhar Gelombang Mikro

Effect of Microwave Oven

Roydotcom: Artikel ni saya ambil dari facebook Rizal Rosli Putra yang mana dia pun ambik dari Majalah Anis.. Hanya untuk tatapan pembaca setia blog ni dan untuk maintainkan statistik blog ni supaya tak menjunam… hehe.. Selamat Membaca

Bahaya microwave oven…

Ketuhar gelombang mikro atau lebih popular dengan nama inggerisnya microwave oven, ialah antara gajet moden yang popular dikalangan para suri rumah dan pengusaha restoran di dunia sebagai jalan pintas menyediakan makanan untuk keluarga dan pelanggan. Ketuhar ini amat popular kerana kecekapannya memanaskan makanan dalam sekelip mata.

Lebih-lebih lagi, amat membantu pada bulan puasa, waktu sahur. Para ibu dan isteri hanya perlu masukkan makanan ke
dalam ketuhar dan tekan punatnya…nyit…nyit…nyit dan tinggg…..! Makanan panas sudah pun terhidang. Justeru,
hampir setiap rumah kini memiliki microwave oven.

Cara masak melawan fitrah

Cara memasak atau memanaskan makanan di atas api atau ketuhar biasa bermula dengan makanan panas di bahagian luar dahulu, kemudian barulah haba masuk ke bahagian dalam. Berlainan dengan penggunaan ketuhar gelombang mikro. Makanan yang dimasak atau dipanaskan akan menjadi panas di bahagian dalam dahulu, kemudian barulah haba bergerak ke luar.

Ini boleh dilihat dengan membakar kentang di dalam ketuhar gelombang mikro untuk satu tempoh yang agak lama,katakanlah sejam. Walaupun telah dimasak sejam, kentang kelihatan seperti belum masak. Tetapi jika dibelah, tiada apa di bahagian dalamnya melainkan arang! Inilah yang dikatakan cara memasak melawan fitrah. Pastinya sesuatu yang melawan fitrah, lazimnya membawa keburukan.

Ketuhar pengancam nyawa

Ketuhar gelombang mikro diperkenalkan pada orang ramai sekitar pertengahan 1950-an. Ketika itu tidak banyak kajian
saintifik terhadap kesan memakan makanan gelombang mikro. Cuma sejak kebelakangan ini barulah pelbagai kajian dan
penyelidikan dilakukan terhadap kesan memakan makanan gelombang mikro kepada kesihatan manusia.

Kesemuanya merumuskan bahawa ketuhar gelombang mikro menghasilkan makanan yang sangat bahaya. Ini agak
mengejutkan kerana ketuhar ini baru bersama kita beberapa dekad sahaja. Namun dalam tempoh yang singkat itu, pelbagai penyakit yang berbahaya dan pelik-pelik muncul satu persatu. Ini secara teorinya, menjelaskan penggunaan ketuhar gelombang mikro turut menyumbang kepada meningkatnya pelbagai penyakit yang mengancam nyawa!

Tidak hairan jika golongan remaja hari ini, banyak yang diserang sakit jantung, dan orang muda seusia20-an dan 30-an
mati menghidap kanser.

Makanan jadi toksik

Dalam penggunaan ketuhar gelombang mikro, radiasi elektromagnetik menggerakkan molekul-molekul makanan.
Molekul-molekul ini ‘dipaksa’ berpusing sedangkan kalau memanaskan makanan cara biasa, molekul-molekul ini
bergerak dari tepi ke tepi. Keadaan berpusing ini memusnahkan molekul dan kadang kala menyusunnya semula
menjadi bahan-bahan toksik yang menyebabkan alahan kepada manusia.

Badan tak kenal makanan

Yang dibimbangkan tentang penggunaan ketuhar gelombang mikro, bukan radiasi yang terhasil, tetapi bagaimana ia
merosakkan DNA makanan hingga badan manusia tidak kenal bahawa apa yang ditelan itu ialah makanan. Kerana tidak
mengenali makanan, badan bertindak menyalutinya di dalam sel-sel lemak sebagai perlindungan terhadap ‘makanan
mati’; atau badang mengumuhkannya dengan pantas. Sesungguhnya telah banyak bukti saintifik yang didedahkan
oleh saintis akan bahaya penggunaan ketuhar gelombang mikro, para pengeluar tetap mengatakan ia selamat kerana keuntungan yang diperoleh daripada penjualan ketuhar ini berlipat ganda.

Penemuan mengejutkan

Dua orang penyelidik, Blanc dan Hertel telah mengesahkan bahawa memasak menggunakan ketuhar gelombang mikro, dengan ketaranya mengubah nutrisi makanan. Hertel telah bertahun-tahun menjadi saintis makanan dan berkhidmat di
sebuah syarikat makanan Swiss terkemuka. Dia dibuang kerja kerana mempersoalkan prosedur memproses makanan secara luar tabi’i. Lantas dia bergabung tenaga dan kepakaran dengan Blanc dari Swiss Federal Institute of Biochemistry dan University Institute for Biochemistry.

Kedua-dua saintis ini mengkaji kesan makanan mikro gelombang terhadap lapan individu dengan mengambil darah
mereka sejurus selepas mengambil makanan gelombang mikro. Blanc dan Hertel mendapati paras haemoglobin
individu-individu ini telah menurun. Hasil kajian ini menunjukkan orang yang makan makanan gelombang mikro
cenderung mendapat anaemia (kekurangan darah). Situasi bertambah jelas pada bulan kedua penyelidikan. Itu baru dua bulan diberi makan makanan gelombang mikro, bagaimana kalau kita memakannya berbulan-bulan, bertahun-tahun?

Sepuluh sebab ketuhar gelombang mesti dibuang

Perhatikan fakta hasil kajian klinikal saintifik Swiss,
Jerman dan Rusia di bawah ini:

*** Makan makanan yang melalui proses ketuhar gelombang mikro menyebabkan kerosakan otak dalam jangka panjang iaitu ia ‘memendekkan’ utusan elektrik di dalam otak (depolarizing atau demagnetizing tisu otak).
*** Badan manusia tidak mampu meleraikan (metabolize) bahan makanan yang dimasak/dipanaskan di dalam ketuhar gelombang mikro.

*** Pengeluaran hormon lelaki dan perempuan terhenti dan/atau berubah dengan mengambil makanan gelombang mikro.
*** Kesan makanan gelombang mikro sebenarnya ibarat sisa/sampah di dalam badan manusia.
*** Mineral, vitamin dan khasiat makanan gelombang mikro berkurang atau berubah.. Jadi badan kita dapat sedikit
sahaja manfaat makanan. Badan kita juga menyerap kompaun-kompaun yang berubah itu, dan tidak dapat meleraikannya.
*** Mineral-mineral di dalam sayuran berubah menjadi radikal bebas yang menyebabkan kanser apabila
dimasak/dipanaskan di dalam ketuhar gelombang mikro.

Ini antara punca mengapa pengidap kanser meningkat.

*** Makanan gelombang mikro menyebabkan ketumbuhan kanser di dalam perut dan usus-juga menjadi punca meningkatnya penghidap penyakit ini.
*** Makan makanan gelombang mikro berpanjangan menyebabkan sel-sel kanser meningkat di dalam darah manusia.
*** Makan makanan gelombang mikro secara berterusan juga menyebabkan merosotnya sistem imun melalui kelenjar limpa dan pengubahan serum darah.
*** Makanan gelombang mikro menyebabkan hilang dayaingatan, tumpuan, kestabilan emosi dan mengurangkan
kecerdikan.

Fikirkan…

Pernahkah kita terfikir mengapa anak-anak kita hari ini degil, keras dan gelap hati? Atau kerap berlaku ‘haruan
makan anak’ serta amalan seks luar tabi’i? Atau pernahkah terlintas di benak fikiran kita, mengapa makin ramai yang cenderung menukar jantina – perempuan mahu jadi lelaki dan yang lelaki mahu jadi perempuan?

Fenomenanya krisis identiti dan gender kini menular dan semakin menjadi kelaziman. Antara sebabnya ialah kecelaruan hormon di dalam badan yang selain disebabkan makan makanan yang berstatus syubhah, juga berkemungkinan besar berpunca daripada makanan yang ditelan melalui proses gelombang mikro.

Selain pengusaha restoran, siapa lagi yang menghidangkan makanan yang mengancam kesihatan ini kalau bukan kita
sendiri? Kitalah isteri, kitalah ibu yang kononnya sentiasa sibuk. Maka ketuhar gelombang mikrolah yang kita sandarkan untuk pantas menyediakan makanan keluarga tersayang.

Jika di rumah kita ada ketuhar ini dan telah tahu akan bahayanya, hentikanlah penggunaannya. Hanya mereka yang
zalim sahaja sanggup menggadai nyawa sendiri dan ahli keluarganya. Jika anda sedang berkira-kira mahu membeli
ketuhar gelombang mikro, lupakan niat itu. Laburkan duit anda itu untuk sesuatu yang lebih bermanfaat untuk kesihatan keluarga. Jangan kita menjadi pembunuh kepada keluarga melalui penggunaan ketuhar gelombang mikro dengan memberi mereka makan makanan yang mengancam nyawa!

Terdapat banyak jurnal dan rencana kesihatan dan perubatan yang menjelaskan bahayanya ketuhar gelombang mikro kepada nyawa manusia. Antaranya:

*** http://www.mercola.com/article/microwave/hazards2.htm
*** http://www.cancersalves.com/article/microwave.html
*** http://www.indigosun.com/august99/microwave.htm

Sumber : ANIS, Mac 2008

Di sebalik kisah hitam Adolf Hitler

Ungkapan emas Hitler. Gambar : kredit untuk blog http://kelly3572.blogspot.com/

Salam pembaca, kisah ni aku dapat dari email, orang forward dan dia pun ambik dari blog seseorang, so tak dapat nak bagi kredit kat penulis asal dia. Berdasarkan cerita ini terpulang pada kita untuk memberi pendapat, tepuk dada tanya selera..

“Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan “Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?”

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya…lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : ” Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu…pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama…tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?”

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : ” Ada dua sebab

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel .
Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

Tentera nazi german belajar agama Islam

Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua…bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu menunggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau…

Tentera nazi yg muslim bersolat di dataran Berlin sebelum upacara Nuremberg..

Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir…

Hitler bersama mufti Alqud palestin,Syeikh Amin Al-Husainiy membincangkan isu Yahudi. Dari sinilah hitler membenci Yahudi

Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi…

Mutfi menerima kawalan hormat dari tentera Nazi

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti.
Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan.
Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah…

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi…

2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar
Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

” Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku”

3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan ” Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?”

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau…minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas… Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.”

Roydotcom: sambil tengok-tengok gambar Nazi kat internet, aku terjumpa satu link facebook mengenai pembohongan Holocaust, so korang boleh refer kat link ni. Gambar dia banyak sangat, so bagus korang rujuk saja cerita kat setiap gambar tu.

http://www.facebook.com/album.php?aid=25009&id=100000236773079&ref=mf

Dan kalau korang nak baca satu komen dari mat salleh rasanya Yahudi, Mark Bernadiner, PH.D.
Texas  yang dia post kat blog ni “Boycoot Israeli Good” boleh klik  link ni.. pasal holocaust dan apa yang barat percaya pasal Islam sampai sekarang

https://roydotcom.wordpress.com/2009/01/08/boycott-israeli-goods/

“Home”

Scene menarik dari "Home"

Scene menarik dari "Home"

Salam Pembaca..

Semalam saya layan satu rencana yang saya download menggunakan program torrent “Vuze” saya ( http://vuze.com ) bertajuk Home. Menyentuh perasaan terutamanya untuk orang yang seperti saya ( org greenpeace ) 🙂 So disini saya keluarkan beberapa fakta untuk renungan bersama:

1. Dubai mendapat sinaran matahari sepanjang tahun tapi tiada satupun panel solar digunakan secara komersial di sana.

2. Setiap tahun 13 juta hektar hutan hilang dari bumi.

3. Suhu dunia pada 15 tahun kebelakangan ini adalah yang palin tinggi penah direkodkan

4. Litupan ais di kedua-dua kutub 40% lebih nipis berbanding 40 tahun dahulu

5. Separuh kekayaan di dunia hanya dinikmati oleh 2% populasinya yang kaya raya menyebabkan jurang antara kaya dan miskin

amat besar

6. Separuh daripada negara yang miskin adalah dari negara yang kaya dengan sumber

"Easter Island" yang tanahnya gersang tanpa sebarang tanaman.

"Easter Island" yang tanahnya gersang tanpa sebarang tanaman.

Penah dengar cerita pasal puak “Rapanui”? Satu tamadun yang lenyap di “Easter Island” yang terletak di selatan perairan pasifik dekat dengan Chile. Pulau ini di jumpai pada 1722 kosong tanpa apa-apa hidupan dan hanya tinggal patung berbentuk orang yang diukir pada batu setinggi 17 meter. Mengikut sejarah puak ini menggunakan segala sumber alam di sana tanpa satupun yang tinggal. Semua pokok ditebang untuk kayu balak, sampai berlaku hakisan tanah. Nak pergi tangkap ikan kat laut pun tak boleh sebab takde kayu balak nak buat perahu. Disebabkan populasi yang semakin tinggi, akhirnya lenyaplah sebuah tamadun manusia yang amat tinggi ketika zaman itu.

Berbalik kepada video rencana ini, anda boleh mendownload HD video dari program vuze tersebut dan kalau nak puas hati boleh sambung ke LCD tv anda dengan menggunakan laptop atau portable HD player ( WD TV ) dan sebagainya. Baru layan. Dan anda juga boleh layari http://goodplanet.org dan boleh tengok secara online disitu. Kat bawah ni saya boleh letak link trailer je sebab video penuh dia selama 1 jam setengah hanya boleh tengok  kat website dia. Secara teknikal cinematografi video ni amat menarik, cantik dan kita boleh pergi ke merata ceruk dunia, dan semua scene diambil dari udara. Jadi sama-samalaa kita fikir-fikirkan yang alam ciptaan Allah taa’la ni bukan untuk kita sahaja, kerana ia milik kita semua. Sama-samala kita jaga dia baik-baik, walaupun sikit sumbangan dia tapi besar kesannya.

p/s Sedih bila tengok KL da jerubu balik…. tak sudah-sudah kes ni.. patut tangkap je masuk penjara sapa yang buat pembakaran terbuka tu..

AntiChrist a.k.a Dajjal

labyrinthproof2Assalamualaikum

Malam jumaat lepas saya, fuad dgn kawan dia Fathi tengok cerita lakonan Nicolas Cage – “Knowing” Cerita dimana Nicolas Cage tu dapat satu memo yang disimpan dalam kapsul masa kat sekolah anak dia yang dapat meramal segala malapetaka secara tepat, siap dengan kordinat lagi dari tahun 50 an ke masa kini. Pastu siap dapat meramal hari kiamat lagi di mana masa tu matahari buat spike, orang sains cakap letusan supernova.. mm apa-apa la, so waktu tu semua akan mati. Yang lawak boleh pulak ada alien pilih 2 org terpilih ( the choosen ) untuk naik space ship untuk letak kat galaksi lain, kira Adam & Eve la tu. Haa itulaa cerita hollywood penuh dengan segala yang tersirat termasukla pasal antichrist ni.

OK berbalik ke tajuk atas tu, perasan tak dalam cerita Matrix, diorang ada sebut ‘Zion”, dalam cerita Lord of The Ring ada makhluk mata satu kat menara tu.Besar mata tu siap boleh zoom lagi. dan perasan tak apa maksud di sebalik perkataan Starbuck tu? Kenapa bangunan masjid dan sesetengah gereja termasuklah banguna capital di Washinton berbentuk oktagon dan ada kubah?

Itula propaganda Israel atau Yahudi sebagai penyokong besar dalam menyambut kedatangan Dajal. Starbuck di ambil dari  Star + Buck, Star bermaksud bintang adalah lambang Zionis dan Buck ialah duit membuktikan Starbuck adalah penyumbang besar kepada dana Zionis, Zion dalam cerita Matrix dari perkataan Zionis, dan makluk mata satu tu ialah Dajjal, Bangunan berbentuk kubah dah heksagon dikatakan dapt menarik unsur-unsur positif ( +ve ) manakala yang berbentuk piramid berunsurkan cas negatif. Sebab tu secara automatik kita akan berasa tenang apabila berada di dalam hutan atau di dalam masjid. Itula yang dapat dibongkar apabila anda menonton siri The Arrivals. Anda boleh cari kat youtube atau download full series kat torrent. The arrivals ini membongkar pelan dan persediaan bangsa ini untuk menyambut kedatangan Dajal sebagai tuhan sejak dari zaman dulu lagi. Bila dilihat apa-apa yang terdapat dalam dunia moden hari ini semuanya mempunyai ciri-ciri ideologi Zionist.

p/s Anda boleh download video dari website torrent ni

http://www.torrentreactor.net/torrents/2695300/Hashem%27s-Films-Excerpts-DISC-1 ( video ni juga sebagai tambahan kepada apa yang ada di youtube )

Sekian.

Smile.. You in TV3

Assalamualaikum dan salam pembaca… dok tengah sibuk-sibuk buat assignment teringat pula nak mengeshow video yang saya capture dari http://www.tv3.com.my Sabtu lepas masa dok baring-baring sambil mood ngantuk tengok berita 1:30 kat TV3, terdengar berita pasal masalah air kat Felda… ingat Felda kat area Triang, tup-tup rupanya kampung saya .. terus hilang mengantuk.. bingkas bangun telefon kampung kot-kot tertengok berita.. tapi diorang tak tengok.. then siap pesan lagi kat ayah saya suruh tengok berita pada malam tu.. hehe.. rasanya ni kali kedua Felda saya masuk tv.. mula-mula masa saya darjah dua ke tiga laa macam tu.. tupun masuk tv gara-gara nak pilihanraya umum…

Kali ni mengenai masalah air kat kampung kami.. mende ni dah lama berlaku 4-5 tahun dah.. sampai dah lali dah rasanya.. biasa bila saya balik rumah saya akan check air dulu.. tapi kalau bukan waktu cuti raya.. oklaa sikit.. sekurang-kurangnya selang sehari dua ada air.. tapi kalau waktu raya.. terpaksa buat catuan air.. dahla segala macam kelengkapan kena buat.. air takde.. dah jadi kebiasaan kat kampung kami pakai pinggan dengan cawan polisterin bila raya gara-gara takde air.. Mana-mana yang dekat balik rumah diorang dulu untuk mandi-mandi dan bersiap untuk raya.. kalau tak habih la air satu kolah yang sememangnya besar kat bilik air rumah kami tu.

Itula yang biasa berlaku kat Felda-Felda, mentang-mentangla kebanyakannya orang-orang kampung, tapi YB-YB ni tak ingat yang kebanyakan anak-anak Felda ni juga bekerjaya. Ada yang tinggal satu floor dengan staff-staff TV3 tau.. asalnya memang saya nak war-warkan kat TV3 isu ni, sementalah selalu berbual dengan staff TV3 tu masa nak pergi kerja.. tapi dah ada yang lebih terdahulu.. tahniah orang Felda Sungai Kemahal.. kita tuntut janji ADUN kita tu.. kalau tak pandai-pandaila kita lakukan apa yang “terbaik” untuknya.

Mendidik anak di zaman milenium

               Salam Pembaca.. Hari ni saya nak maju ke depan sedikit, membayangi dunia perkahwinan bersama anak-anak walaupun saya ni bujang trang tang tang lagi. Artikel ni saya dapat mmm ntahlaa, dari mana ntah, email kot. Bagus untuk parent yang baru ada anak dan yang akan ada anak. Kalau yang takde tu bersedia la, last-last ada jugak, kalau takde jugak cari anak angkat ye.. 🙂 Mmmm memang susah untuk practice tapi perasan tak kalau tengok cerita-cerita family orang puteh, kalau parent gaduh mesti dia suruh anak dia gi main jauh-jauh dulu, then depan-depan anak-anak control baik, macam takde apa-apa belaku.. tapi kalau orang kita.. haa selamba je, dengan-dengan anak pun kena marah sekali.. mmm cuba-cuba laa renungkannya sebab didikan anak ni memang kena start dari awal.. (hehe macam laa saya ni dah byk pengalaman sgt)
maklumat lanjut atau anda banyak duit untuk hantar anak-anak untuk mempelajari teknik ni boleh layari

“Artikel untuk parent and parent to be..

Subject: Otak Kanan – Teknik Jepun Shichida Methods…

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas…yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu costnye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje…dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur,ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal….sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk
tu…kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar…potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe……… satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg
orang lukis tu kat sebelah lagi…ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan….Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai….sebab depa makan guna chopstik…chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak……..sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri…….kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die…..
5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa………kita pun bukan tak biasa merapu…….

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option
macam….bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu……..ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat…..semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama. Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks…tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi….Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak……Aku pun tengah try lagi ni…

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca….

Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak…..itu lah yang anak akan buat…..so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak…contohnya….Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang.. Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2
ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.”