New Zealand – Memandu di South Island Part 2

Te Anau Lakeview Holiday Park ($NZD18 seorang) dengan sisa-sisa bunga tulip yang tinggal dan private tour ke ladang Alpaca- bulu dia mahal lagi dari bulu kambing

Te Anau Lakeview Holiday Park ($NZD18 seorang) dengan sisa-sisa bunga tulip yang tinggal dan private tour ke ladang Alpaca- bulu dia mahal lagi dari bulu kambing

Salam Pembaca

Ni adalah entri terakhir trip kami ke New Zealand, walaupun hanya 17 hari untuk dua negara, dengan masa yang  amat terhad terutamanya di New Zealand tapi trip kali ni saya rasa agak puas, sampaikan bila hari-hari terakhir tu.. “eh esok lusa dah nak balik dah?”  Mula la rasa down semacam, manakan tidak, setiap hari penuh dengan aktiviti, kalau dari 17 hari tu rasanya hanya dua hari je light & easy, sehari di Sydney, satu hari lagi di Te Anau, itupun sebab cruise ke Milford Sound cancel, tanah runtuh.

Kami sampai agak awal di Te Anau Lakeview Holiday Park, siap boleh masak tengah hari lagi, dan Zamir boleh tidur petang sambil baring dengan bonet belakang terbuka.. extend katil dia ke belakang. Te Anau adalah bandar yang terdekat untuk kita pilih tiga cruise, Milford Sound, Te Anau Glow Worm Cave, dan Doubtful Sound. Tetapi perlu ke anda ambil tour ni jika bajet ciput, sebab semuanya boleh tahan harga dia.

Tour mahal ke Doubtful Sound, Dapat jumpa world smallest penguin je dgn anjing laut.

Tour mahal ke Doubtful Sound, Dapat jumpa world smallest penguin je dgn anjing laut. Huhu besarnya watermark

Milford Sound vs Doubtful Sound

Harga boleh tahan.. Milford Sound dari Te Anau dah $NZD120, dan Doubtful Sound $235 seorang, Milford naik bas ke kuala tasik pastu naik bot pusing-pusing sampai ke laut lepas, untung-untung jumpa dolphin, penguin atau anjing laut, Doubtful pulak kena naik bot 2 kali, satu merentasi tasik Manapouri pas tu baru ke laut lepas. Saya dulu disebabkan jalan nak ke Milford runtuh, jadi terpaksalah ambik tour Doubtful ni, jadi total $470, mahal tu kalau convert ke RM.. huhu. rasa tak berbaloi sebab:

  • Tak jumpa sekor dolphin pun, setakat jumpa world smallest penguin dgn anjing laut je ( saya dah tgk anjing laut masa naik keretapi ke Christchurch dulu ). Penguin dah jumpa kat Taronga Zoo Sydney.. hehe
  • Permandagan fiord saya dah tengok masa naik ferry ke South Island.. tapi tak la setinggi macam kat Fiord-land tu
  • Saya takde kamera mahal atau DSLR, dan cuacanya tak tentu, 90% akan hujan setiap hari.
  • Saya tak tahu pulak yang mana satu best, tapi kalau Doubtful Sound tu memang sunyi sepi la, takde orang langsung, dan tour company pun ada dua je.. Milford yang best ada air terjun free fall ke laut, Doubtful boleh melawat hydroelectric plant 200 meter bawah tanah, di buka pada tahun 1971 lagi.

Jadi pendapat saya, kalau anda jenis macam saya dan itinerary lebih kurang macam saya, rasanya tak perlu lah ambik tour doubtful sound tu, Milford tu mungkin boleh la pergi sebab tak mahal sangat. takde rezeki saya kot masa tu… disebabkan tanah runtuh saya extend stay kat Te Anau sehari lagi, tapi still dua malam, cuma lepas tour saya hari kedua tu, terus bergerak ke Mount Cook. Hari pertama lepak-lepak kat Te Anau melawat ladang Alpaca, kambing kepala panjang.. hehe.

Glowworm Cave Tour

Saya ambik tour ni sorang, sebab masuk gua dalam gelap dan tak boleh bising, $NZD70 dan saya rasa berbaloi bila melihat makhluk ciptaan Allah ni, spesis cacing karnivor yang mengeluarkan cahaya. Saya seolah berada di dunia lain, bila tengok cahaya dari cacing tu umpama tengok bintang di langit je, tapi no picture allowed, so anda boleh google la untuk maklumat lebih lanjut.

Mount Cook dari jalan nak ke Mount Cook National Park, dari banjaran ni la terbentang Frans Josef dan Fox Glacier (13km panjang) turun ke arah barat.

Mount Cook dari jalan nak ke Mount Cook National Park, dari banjaran ni la terbentang Frans Josef dan Fox Glacier (13km panjang) turun ke arah pantai barat New Zealand South Island.

Te Anau ke Mount Cook (398 km)

Lepas Doubtful Tour kami terus bergerak ke Mount Cook dari pukul 5:30 petang dan sampai dalam 10:30 malam ke Glentanner Holiday Park, teraba-raba cari camp site nak park van, sebab dah booking awal rasa rugi nak check in kat hostel lain, so belasah je la, lagipun jalan tak bengkang bengkok sangat. Camp site ni agak lama di bawah kaki gunung dan berdekatan dengan sungai dan kepala tasik, bilik air dia kecik je, dapur busuk bau pelik. Jadi saya tak syorkan untuk anda menginap kat situ. Bagus drive lagi 15km ke kaki gunung Mount Cook dan menginap kat sana, banyak hostel kat situ. Pagi esoknya kami masak breakfast kat van je, alang-alang gas banyak lagi.

Mount Cook ke Christchurch (326km)

Sebelum bergerak kami naik atas ke kaki Mount Cook dulu, bergambar sekeping dua dan isi minyak kat stesen layan diri, maksudnya takde sorang pun jaga stesen tu. bayar pakai kad je. Pastu baru gerak balik untuk hantar kereta, Saya dah book Airport Lodge Motel ($NZD135 je siap dua bilik tidur dgn dapur lagi) kat Christchruch, jalan kaki je lepas hantar kereta, sayang sebab agak lambat, depoh van sewa tu dah tutup, last-last saya park kat luar, tinggalkan kunci dalam post box dia je. Nasib tak kena charge late return $NZD100, setakat charge minyak kurang sikit dari asal, syarat sewa kereta bila nak hantar tu minyak kena penuhkan balik, pastu kereta kena cuci dan vacum apa bagai, puas cari car wash, last-last basuh luar je kat stesen minyak. Autowash pakai mesin. Esoknya pagi buta pukul 4:45 pagi dah ke airport, untuk penerbangan terpanjang dan memenatkan, 2 jam setengah ke Sydney, 4 jam transit di Sydney dan 8 jam setengah ke Kuala Lumpur, sampai KL dok siang lagi pukul 6 ptg dengan mengantuk gila sebab jetlag.

Biasanya kat akhir entri, saya akan simpulkan pemerhatian saya mengenai sesebuah negara, dan sebagai negara yang kedua selamat di dunia selepas Iceland pada tahun ni, tahun lepas New Zealand nombor satu berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Global Peace Index, boleh saya simpulkan:

  • Negara yang amat relaks, tak serabut untuk dilawati dengan populasi hanya 4.4 juta orang.
  • Sebab kadar jenayah yang rendah, rumah biasanya takde grill dan pagar macam penjara
  • Stesen minyak dia, isi dulu bayar kemudian
  • Sesetengah supermarket seperti New World dan Countdown ada self-checkout, maksudnya timbang, scan, pack dan bayar sendiri pakai credit atau debit card.
  • Rakyat di South Island lebih peramah berbanding North Island dan lebih peramah dari rakyat Australia.
  • Pemandu dia amat berhemah terutamanya bila masuk bandar, jadi kalau 50km/j, itulah yang diorang akan bawa, luar kawasan bandar 100km/j, biasanya takde polis hehe
  • Di Auckland, nak susur masuk highway dia ada traffic light, so macam ada timer untuk lepas kan kereta sebiji demi sebiji ke highway ( dalam sela masa 5-10 saat lebih kurang ), so takdela kes pancung masuk.
  • Makan agak mahal kalau di restoran average 12-15 dollar termasuk minum. So Subway atau Macdonald boleh jadi pilihan kalau takde halal restoran. Takpun beli buah je, kiwi 4 dolar dah dapat 6 biji.
  • Minimum untuk pusing satu New Zealand 14 hari, kalau tak macam sekejap sangat la.
  • Melancong guna bas lebih murah dari sewa kereta atau campervan, tiket nakedbus service boleh dibeli dengan harga $NZD20 dollar untuk 6-8 jam perjalanan.

Mmmm rasanya takat tu je kot cerita pasal New Zealand, di harapkan boleh jadi perkongsian ilmu kat pembaca blog ni walaupun saya tau banyak yang suka pergi Europe lagi, boleh shopping hehe..

Christchurch Airport di pukul 5:00 pagi. Bye-bye New Zealand, panjang umur boleh pergi lagi terutamanya kalau dah bosan dengan kelam kabut di ibukota Kuala Lumpur :-)

Christchurch Airport pada pukul 5:00 pagi. Bye-bye New Zealand, panjang umur boleh pergi lagi terutamanya kalau dah bosan dengan kelam kabut di ibukota Kuala Lumpur 🙂

Kembali ke Intro Page ( Prelude )

https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/new-zealand-a-dream-come-true/

New Zealand – Memandu Di South Island Part 1

Salam Pembaca,

Cuti panjang Krismas ni, 4 hari kat kampung, kalau boleh nak siapkan entri pasal New Zealand.. sebab bulan satu nanti nak trip terakhir harga infant baby boy kami, nanti bulan tiga dah kena bayar seat dah.. huhu..

Camper Van kami, Toyota Estima model lama, park dekat Fox Glacier Holiday Park, nampak wap air kat cermin dalam tu..

Camper Van kami, Toyota Estima model lama, park dekat Fox Glacier Holiday Park, nampak wap air kat cermin dalam tu..

Susah jugak plan saya untuk memandu bersama anak kecik kami ni, kebanyakan bajet camper van ni biasanya untuk two seater je, susah nak cari 3-4 seater supaya saya boleh letak baby seat untuk anak saya. Yang ada pun dah bukan bajet lagi dah, pastu seat dia nun jauh di belakang.. google punya google jumpala satu company yang jadikan MPV sebagai campervan, so drive macam bawak kereta la, dan yang best nya baby seat boleh letak kat barisan tengah, boleh la hulur apa yang patut untuk anak kami.. Rental company ni namanya Spaceship, jadi saya ambik Toyota Estima yang buruk tanpa power supply, model Rocket, jadi sewa dia murah sikit laa, $NZD39 sehari tapi kalau campur fully covered insurance $NZD30 dan segala accesories apa bagai jadila $NZD100 sehari. Saya ambik 7 hari.. mm mahal jugak laa jadinya, tapi rasanya ini la yang terbaik dan termurah yang boleh saya dapat, tapi kalau berani boleh turunkan premium insuran, tolak GPS dan picnic table ke boleh la dapat murah sikit. Undang-undang New Zealand memerlukan anda untuk translate lesen memandu kita ke English, jangan risau sebab rental company boleh uruskan untuk kita, tapi kalau tak nak delay boleh scan siap-siap lesen tu, bagi kat diorang nanti nak ambik kereta boleh ambil translation tu terus. Macam kami dulu esoknya dia email, boleh print la kat mana-mana. Mahal gak la $NZD65 seorang atau $NZD100 untuk dua orang. Waktu peak season sila booking awal ek, ada kenalan couchsurfing saya tak dapat sewa kereta tau, last-last sewa dari North Island.

Hari pertama memandu sangat mencabar sebab nak kejar Fox Glacier tour pukul 5 petang, masalahnya kami bergerak agak lambat dari Christchruch lebih kurang pukul 11:30 selepas singgah beli barang perkakasan memasak kat Park N Save. Perjalanan sejauh 400km melalui Arthur’s Pass tanpa henti di jalan kona-kona dengan hujan apa bagai, kesian Zamir sampai bocor-bocor diaper dia huhu..

Fox Glacier Tour bersama guide untuk kami 5 orang, Sam. Gambar kecik tu kalau tak pakai guide setakat boleh sampai situ je la, tak boleh masuk dalam atas sebab keselamatan

Fox Glacier Tour bersama guide untuk kami 5 orang, Sam. Gambar kecik tu kalau tak pakai guide setakat boleh sampai situ je la, tak boleh masuk dalam atas sebab keselamatan

Fox Glacier

Ini antara yang wajib di lawati bila ke New Zealand, tengok bongkah ais tanpa perlu ke kutub utara atau selatan. Saya syorkan ambik tour guide seperti half day tour ataupun yang macam kami ambik, Glacier Tip Guide, 1-2 jam return trekking ke kepala glacier, tapi still tak boleh pegang atas alasan keselamatan, kena ambik tour guide yang lain la kalau nak panjat bongkah ais, Kalau tak ambik guide, korang setakat boleh ambik gambar dari jauh je. Haa lagi satu, budak kecik tak sesuai bawak ke sini, sebab dah la kena dokong pastu sejuk pulak tu, macam anak dengan wife saya dulu separuh je berjalan sebab tengok macam tak selesa je. Last-last wife saya bawa balik ikut group lain.

Fox Glacier Top 10 Holiday Park sesudah terbit matahari pada 6:00 pagi

Fox Glacier Top 10 Holiday Park sesudah terbit matahari pada 6:00 pagi

Malam tu malam pertama kami tidur dalam campervan kami, sewa power campsite sebab nak charge semua gajet-gajet yang dibawa. di Fox Glacier Top 10 Holiday Park disediakan macam-macam kemudahan, so tak perlu masak kat van takpe, dapur, dobi, family bathroom semua ada. Tapi sebab tidur kat dalam van, suhu malam tu punyala sejuk amat 4-5 darjah celcius. Kalau tidur memang kena bungkus satu badan la.. esok pagi tengok cermin MPV penuh dengan wap air kondensasi dari haba badan kami hehe..

Lake Wanaka dan Lake Hawea ( gambar kecil ) Jernih betul air dia

Lake Wanaka dan Lake Hawea ( gambar kecil ) Jernih betul air dia

Fox Glacier to Queenstown

Hari ketiga di South Island, kami memandu slow and steady turun ke selatan melalui tasik Wanaka ke Queenstown sejauh 329 km. Berhenti sekejap ke camp site Mount Aspiring di bawah jagaan Jabatan Pemuliharaan Hutan (DOC) untuk masak dan makan tengah hari. Camp Site kerajaan ni kalau nak bermalam murah je, $NZD6 sorang, tapi takde power site la, sekadar tandas awam dan air paip untuk minum. Semua air paip kat New Zealand “boleh diteguk begitu sahaja”. Kalau singgah waktu siang free je la. Petang tu kami tidur hostel la pulak  Black Sheep Backpackers, sebab tengok murah kat internet $NZD60 je belasah la booking hotel tu.. kalau campsite pun dah $NZD40 dua orang. Yang penting ada heater haha, bukan senang nak jumpa heater yang betul-betul panas macam kat situ. Ni jela satu-satu hostel yang heater dia betul-betul OK.

Queenstown.. Extreme sport town.

Queenstown.. Extreme sport town.

Shopping beli souvenir sikit.. Zamir nak beli burung Kiwi tu..

Shopping beli souvenir sikit.. Zamir nak beli burung Kiwi tu..

Facing the Fear ( Menghadapi Ketakutan )

Kalau korang pernah layan siri Departure, rasanya ada kat Nat Geo Adventure atau travel channel kat HyppTV je kot, pasal salah satu episod Departure di New Zealand, macam mana si Justin yang gila-gila orang dia ni tapi penakut pait menghadapi ketakutan nak buat aktiviti gila di Queenstown, kawan dia si Scott ni lagi tak buat langsung, last-last terus buat skydiving sebab kena cabar. Satu-satu reality travelog yang best untuk korang layan. Bukan setakat dok promote tempat tu je.. Si Justin ni sampai ketar-ketar tangan bila first nak buat Bungee Jumping tapi bila dia dah buat dia cakap ” Interfering Fear is Amazing.. ke “Facing the fear is amazing”.. mana-mana la. Betul sebab itula perasaan bila kita takut tapi nak buat jugak, last-last hati jadi kosong, main terjun je macam saya dulu..hati dah beku kot, tak sempat nak mengucap, alhamdulillah takde apa-apa huhu.. Seperti yang saya baca pasal bungee ni, minda kita akan confuse untuk synchronise between body reflex and mind. So tup-tup bila terjun tu, tengok-tengok dah sampai bawah, sebelum tu memang tak rasa apa-apa la, cepat sangat.. sebab tu kekadang jarang tengok first timer ni menjerit bila terjun, dah sampai bawah baru menjerit.. Kalau yang menjerit tu berlakon je, sebab dah otai. So kepada yang gayat ni, jangan risau, yang penting kehendak kena melebihi perasaan anda.. buat bodoh je.

Kerja gila yang saya buat, Bungee Jumping komersial yang pertama kat dunia, di buka pada tahun 1988 di Kawarau River, dekt Queenstown.. Kalau kat Malaysia boleh try kat Sunway Lagoon.

Kerja gila yang saya buat, Bungee Jumping komersial yang pertama kat dunia, di buka pada tahun 1988 di Kawarau River, dekat Queenstown.. Kalau kat Malaysia boleh try kat Sunway Lagoon.

Selepas layan bungee pagi tu, kami bergerak ke Te Anau, lepak sana untuk dua malam, memandu sejauh 170km, tak jauh.. boleh lepak-lepak bila sampai awal. Nanti saya akan cerita cruise yang kami ambik masa kat sana..

Sampai jumpa lagi, chiao..

Kembali ke Intro Page ( Prelude )

https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/new-zealand-a-dream-come-true/

Do and Don’t in North Island..

Whakarewarewa Thermal Village, Gambar kecik kat bahagian atas kiri tu signboard yang melarang alkohol di bawa masuk ke Central Business District biasanya di tengah-tengah bandar, Gambar kecik kat bawah tu Lake Taupo..

Whakarewarewa Thermal Village, Gambar kecik kat bahagian atas kiri tu signboard yang melarang alkohol di bawa masuk ke Central Business District biasanya di tengah-tengah bandar, Gambar kecik kat bawah tu Lake Taupo..

Salam Pembaca..

Tajuk omputih, tapi isi melayu haha.. WordPress akan buat link berdasarkan tajuk jadi kalau tajuk melayu mau tak panjang berjela link dia nanti… OK laa tak banyak yang kami lawat di North Island tapi satu yang tak boleh anda miss ialah melawat perkampungan Maori, banyak “living village” seperti di Sarawak Culture Village, maksudnya anda melawat rumah yang bukan ada patung la kat dalamnya. Di Rotorua kami melawat Whakarerewa Thermal Village, tak laa sebijik macam culture village kat Sarawak tu tapi tour guide yang dia bagi banyak memberi info pasal sejarah kampung dan puak Maori di New Zealand. Macam guide kami tu, yang bukak kampung tu pun nenek moyang keturunan dia jugak.. Sejarah puak Maori dijaga sehingga ke hari ni, dan kerajaan New Zealand walaupun boleh dikatakan dijajah oleh British tapi masih memelihara bangsa peribumi sehinggakan bahasa rasmi negara tersebut sampai dua, English dan Maori. Oh ye, masuk mahal sikit la $NZD32 termasuk seketul jagung yang masak dlm stim asli dari perut bumi ( ntah betul ke tidak sebab nampak dia ambik dari stim cooker je hehe ).

Untuk bajet terhad, saya akan sedaya upaya cari yang walking distance dari bus stop untuk melawat ke mana-mana tempat, tapi untuk Thermal Village ni adalah yang terjauh… 3.5km sehala dari Bus Stop ( I-Site ) pergh… lengoh kaki tapi still boleh enjoy jalan-jalan di Rotorua yang boleh dikatakan antara bandar pelancong tercantik di New Zealand…ada bus tapi dari tunggu setengah jam sebijik, bagus berjalan je…

Permandangan dari atas feri merentasi Cook Strait...

Permandangan dari atas feri merentasi Cook Strait…

Ni route perjalanan feri Interislander dan juga Blue Mountain Ferry, merentasi celah-celah pulau batu.. rasanya tak payah ambik cruise Milford Sound pun takpe dah...

Ni route perjalanan feri Interislander dan juga Blue Mountain Ferry, merentasi celah-celah pulau batu.. rasanya tak payah ambik cruise Milford Sound pun takpe dah…

Don’t  travel too long in the bus with the kids..

Di North Island, kami pakai bas untuk bergerak ke mana-mana, ikut hati malas nak singgah ke Napier, boleh tengok peta kat intro post saya, tapi memandangkan perjalanan ke Wellingtown ambil masa sampai 8 jam lebih, saya terpaksa buat pit stop kat Napier yang hanya ambil masa 6 jam dan bas kami ada berhenti rehat 15 minit di tengah-tengah perjalanan. kalau 8 jam biasanya budak-budak yang baru dapat kaki ni akan mula bosan bila dia dah tak boleh tidur dan boring dengan apa segala mainan yang ada. So bersedialah dengar dia melalak.. hehe.

Selepas bermalam di Napier, apabila matahari mula memancarkan cahayanya ke antara negara yang paling awal menerima cahaya matahari di dunia GMT +12 & 13. Kami bergerak ke Wellington, ibu negara New Zealand, 6 jam perjalanan dan sampai betul-betul di hotel penginapan kami , Downtown Backpacker betul-betul depan stesen keretapi Wellingtown. Ini adalah kerana pagi esoknya pukul 7 pagi kami akan terus naik shuttle bus Interislander Ferry ke jetinya dalam 4 km perjalanan. Kalau anda baca ke internet seperti di halaman seat61, anda akan dapati shuttle bus ni disediakan 50 minit sebelum feri bergerak pada 8:25 pagi. Tapi bayangkan kalau bas ni penuh dan anda perlu check in lagi di jeti, jadi jangan risau, sebab sebenarnya bas ni dia gerak ulang-alik berkali-kali dari pukul 7:00 pagi lagi. Jadi bergerak awal la sikit. Tak payah terkejar-kejar nanti,  yang pasti, pengalaman tertinggal kapal terbang masa Europe trip dulu akan saya pastikan takkan berulang lagi.. hehe..

Stesen keretapi Picton dengan Subway... ni je lah pilihan untuk cari makan tengah hari, sebelah dia ada bar and Restauran terus..

Stesen keretapi Picton dengan Subway… ni je lah pilihan untuk cari makan tengah hari, sebelah dia ada bar and Restauran terus..

Must Do – Interislander Ferry crossing from North Island to South Island

Pada saya cruise ni yang wajib korang ambik, rasanya tak perlu ambik apa-apa cruise yg lain cukup dah..Perjalanan 40 knot selama 3 jam merentasi Cook Strait memang superb. Dengan Ferry dia yang sampai 10 tingkat, 3 dek penumpang, 1 dek bawah air, 1 dek terbuka,  2 dek kenderaan dan dek lain mmm tak tau la, enjin dia kot. Apapun dari korang naik flight untuk ke South Island bagus korang naik feri ni dan terus ke Christchurch melalui keretapi pesisir laut Coastal Pacific dari Picton. Tiket boleh beli kat kiwirail.com termasuk tiket feri.Dengan sedikit trick kat IP address, anda semua boleh beli tiket melalui IP New Zealand walaupun berada di luar New Zealand pakai Thorr Project Browser. Jadi semua promotion tiket utk orang New Zealand terdapat di website dia. Sebab tu kami dapat tiket by one free one, bayar $NZD209 je dari harga penuh $360.

Wild Seal.. ( anjing laut ke singa laut ek ) diambil dari keretapi yang kami naiki, dia ada open air coach.. boleh layan permandangan...

Wild Seal.. ( anjing laut ke singa laut ek ) diambil dari keretapi yang kami naiki, dia ada open air coach.. boleh layan permandangan…

Lepas sampai ke Picton kami lepak-lepak kejap cari makanan tengah hari, Subway je yang ada, so kami bantai la beli sandwich tuna, tu je yang boleh makan dan paling murah sebab satu kaki sandwich ( feet long ) baru $NZD6, Kebab paling murah $NZD8-9 (tu pun kat bandar besar je ada), Fries $NZD4, jadi dengan satu kaki Sandwich tu dah boleh kongsi dua orang.. jimat kan? Anak kami biasanya makan pisang atau Fries je, tak pun tumpang sekaki. Perjalanan 5 jam setengah ke Christchurch relaks je sebab keretapi tu tak laju sangat, siap ada headphone untuk dengar penerangan kat setiap landmark menarik yang dilalui. Sampai je kat Christchurch dah agak lewat, tak sempat berjalan mana sangat, lagipun kat tengah bandar dia masih banyak jalan ditutup dan banyak bangunan dalam proses pemulihan.. jadi macam bandar mati je, sebab semua pasaraya besar-besar dan kedai yang buka berada agak jauh dari pusat bandar. Lagi satu teksi kat Christchurch ni macam-macam rupa, so bila dah sampai kat stesen keretapi tu cari je mana-mana kereta atau teksi untuk di bawa ke bandar. Kekadang rasa macam prebet sapu pun ada..harga dia ikut kepala, jadi kalau takde orang tak perlu la bayar sampai satu kereta.

Sekian untuk kali ni… Nanti saya sambung the real adventure memandu pusing satu pulau pada entry akan datang…

Intro Page, klik

https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/new-zealand-a-dream-come-true/