Vietnam trip.. Tutup mata dan lintas jalan..

image

Ha Long Bay, tak berapa clear sebab kabus dan rasanya berjurubu, suhu dalam 15 degree je pun

Salam pembaca.. First time tulih blog pakai app kat handphone, main swipe je, a bit slow but faster than tapping. Oklah saya kat kg, pc xde, so just nak cerita sikit pengalaman saya trip kat hanoi dan ha long bay. 5 malam kat sana, 2 malam tour pergi ha long bay dan berjumpa and make friend with other traveler from all over the world. Lepak sembang2 kat atas kapal bertemankan cahaya lilin.. Tgk water puppet kat hanoi.. Dan paling best mestilah melintas jalan kat hanoi kan? Haha..

image

Dinner in our hotel at Cat Ba Island together with new friends, a good place to chill out from honking sound at Hanoi

So secara ringkas petua utk semua backpacker yg lain ialah seperti berikut:

1. Book hotel yg korang nak stay kat hanoi je, hotel lain boleh book kemudian.. Tak perlu book sepanjang masa kat sana, kalau rasa mahal boleh blah.

2. Ha long bay tour, korang ambik je la, dari dok terkial nak pergi sendiri naik bas ke, train ke dan make sure tak lebih dari USD65-70, sebab ada traveler yg saya jumpa dpt USD50 je, sama kapal, hotel dan segalanya. So survey dulu dgn hotel anda sebab diorg sure akan ambik komisen punya. ( hotel hanoi atlantic kami charge USD65 )

image

Sekolah Kg. Nelayan di Ha Long Bay

3.  Safety.. Mmm sebab korang semua dari malaysia, rasanya mende ni dah common sense kot, sebab sepanjang 3 hari 2 mlm tour ke ha long bay, saya dpt cerita boat mate saya hilang 2nd wallet dia lesap dlm USD100, traveler yg kami jumpa kat restoran hilang iphone kat kapal dia, dan sorang lagi wallet dgn pasport dia. So hati-hati la, jgn beri peluang kat diorg langsung.. Then kawan baru saya dari Aussie pun boleh hilang kasut, mm kat hotel kot masa gi HCM. Itu la realiti kat sana, pendapatan perkapita sgt rendah, average USD150 je sebulan. Tetapi yg saya respect internet dia laju tu, 3G pun mcm maxis la kat malaysia ni.. Hehehe.

3. Barang agak mahal utk pelancong, so kena mintak kurang, dan tak perlu la korang “ngeshow” yg korang ni kaya sgt, dgn keluar ipad, iphone apa bagai masa nak shopping. Dan the best thing ialah jln dgn org local mcm kami.. Thanks Ngoc..

image

Snake Vodka – Good for your ‘gun’ haha

Ok cheer and happy holiday..

2 Responses to Vietnam trip.. Tutup mata dan lintas jalan..

  1. Mijoe berkata:

    salam Zairol..

    tempat macam yang Zairol pergi ni, kena ada local friend baru best. Kurang sket masalah komunikasi…he he.

    tapi bab hilang2 barang tu yang agak menakutkan jugak la….barang lain takpe la, jgn passport hilang tu yg sakit tuh… :p

    • zairol79 berkata:

      Wsalam.. Yup, kami berjalan dgn orang local, student u yang saya jumpa dari website couchsurfing… apapun bila melawat negara dunia ketiga ni memang kena lebih berhati-hati laa, tapi sebagai Malaysiam mende ni dah biasa pada kita

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: