2012 in review

Selamat Tahun Baru 2013. Terima Kasih atas sokongan anda selama ini.

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

4,329 films were submitted to the 2012 Cannes Film Festival. This blog had 17,000 views in 2012. If each view were a film, this blog would power 4 Film Festivals

Click here to see the complete report.

New Zealand – Memandu di South Island Part 2

Te Anau Lakeview Holiday Park ($NZD18 seorang) dengan sisa-sisa bunga tulip yang tinggal dan private tour ke ladang Alpaca- bulu dia mahal lagi dari bulu kambing

Te Anau Lakeview Holiday Park ($NZD18 seorang) dengan sisa-sisa bunga tulip yang tinggal dan private tour ke ladang Alpaca- bulu dia mahal lagi dari bulu kambing

Salam Pembaca

Ni adalah entri terakhir trip kami ke New Zealand, walaupun hanya 17 hari untuk dua negara, dengan masa yang  amat terhad terutamanya di New Zealand tapi trip kali ni saya rasa agak puas, sampaikan bila hari-hari terakhir tu.. “eh esok lusa dah nak balik dah?”  Mula la rasa down semacam, manakan tidak, setiap hari penuh dengan aktiviti, kalau dari 17 hari tu rasanya hanya dua hari je light & easy, sehari di Sydney, satu hari lagi di Te Anau, itupun sebab cruise ke Milford Sound cancel, tanah runtuh.

Kami sampai agak awal di Te Anau Lakeview Holiday Park, siap boleh masak tengah hari lagi, dan Zamir boleh tidur petang sambil baring dengan bonet belakang terbuka.. extend katil dia ke belakang. Te Anau adalah bandar yang terdekat untuk kita pilih tiga cruise, Milford Sound, Te Anau Glow Worm Cave, dan Doubtful Sound. Tetapi perlu ke anda ambil tour ni jika bajet ciput, sebab semuanya boleh tahan harga dia.

Tour mahal ke Doubtful Sound, Dapat jumpa world smallest penguin je dgn anjing laut.

Tour mahal ke Doubtful Sound, Dapat jumpa world smallest penguin je dgn anjing laut. Huhu besarnya watermark

Milford Sound vs Doubtful Sound

Harga boleh tahan.. Milford Sound dari Te Anau dah $NZD120, dan Doubtful Sound $235 seorang, Milford naik bas ke kuala tasik pastu naik bot pusing-pusing sampai ke laut lepas, untung-untung jumpa dolphin, penguin atau anjing laut, Doubtful pulak kena naik bot 2 kali, satu merentasi tasik Manapouri pas tu baru ke laut lepas. Saya dulu disebabkan jalan nak ke Milford runtuh, jadi terpaksalah ambik tour Doubtful ni, jadi total $470, mahal tu kalau convert ke RM.. huhu. rasa tak berbaloi sebab:

  • Tak jumpa sekor dolphin pun, setakat jumpa world smallest penguin dgn anjing laut je ( saya dah tgk anjing laut masa naik keretapi ke Christchurch dulu ). Penguin dah jumpa kat Taronga Zoo Sydney.. hehe
  • Permandagan fiord saya dah tengok masa naik ferry ke South Island.. tapi tak la setinggi macam kat Fiord-land tu
  • Saya takde kamera mahal atau DSLR, dan cuacanya tak tentu, 90% akan hujan setiap hari.
  • Saya tak tahu pulak yang mana satu best, tapi kalau Doubtful Sound tu memang sunyi sepi la, takde orang langsung, dan tour company pun ada dua je.. Milford yang best ada air terjun free fall ke laut, Doubtful boleh melawat hydroelectric plant 200 meter bawah tanah, di buka pada tahun 1971 lagi.

Jadi pendapat saya, kalau anda jenis macam saya dan itinerary lebih kurang macam saya, rasanya tak perlu lah ambik tour doubtful sound tu, Milford tu mungkin boleh la pergi sebab tak mahal sangat. takde rezeki saya kot masa tu… disebabkan tanah runtuh saya extend stay kat Te Anau sehari lagi, tapi still dua malam, cuma lepas tour saya hari kedua tu, terus bergerak ke Mount Cook. Hari pertama lepak-lepak kat Te Anau melawat ladang Alpaca, kambing kepala panjang.. hehe.

Glowworm Cave Tour

Saya ambik tour ni sorang, sebab masuk gua dalam gelap dan tak boleh bising, $NZD70 dan saya rasa berbaloi bila melihat makhluk ciptaan Allah ni, spesis cacing karnivor yang mengeluarkan cahaya. Saya seolah berada di dunia lain, bila tengok cahaya dari cacing tu umpama tengok bintang di langit je, tapi no picture allowed, so anda boleh google la untuk maklumat lebih lanjut.

Mount Cook dari jalan nak ke Mount Cook National Park, dari banjaran ni la terbentang Frans Josef dan Fox Glacier (13km panjang) turun ke arah barat.

Mount Cook dari jalan nak ke Mount Cook National Park, dari banjaran ni la terbentang Frans Josef dan Fox Glacier (13km panjang) turun ke arah pantai barat New Zealand South Island.

Te Anau ke Mount Cook (398 km)

Lepas Doubtful Tour kami terus bergerak ke Mount Cook dari pukul 5:30 petang dan sampai dalam 10:30 malam ke Glentanner Holiday Park, teraba-raba cari camp site nak park van, sebab dah booking awal rasa rugi nak check in kat hostel lain, so belasah je la, lagipun jalan tak bengkang bengkok sangat. Camp site ni agak lama di bawah kaki gunung dan berdekatan dengan sungai dan kepala tasik, bilik air dia kecik je, dapur busuk bau pelik. Jadi saya tak syorkan untuk anda menginap kat situ. Bagus drive lagi 15km ke kaki gunung Mount Cook dan menginap kat sana, banyak hostel kat situ. Pagi esoknya kami masak breakfast kat van je, alang-alang gas banyak lagi.

Mount Cook ke Christchurch (326km)

Sebelum bergerak kami naik atas ke kaki Mount Cook dulu, bergambar sekeping dua dan isi minyak kat stesen layan diri, maksudnya takde sorang pun jaga stesen tu. bayar pakai kad je. Pastu baru gerak balik untuk hantar kereta, Saya dah book Airport Lodge Motel ($NZD135 je siap dua bilik tidur dgn dapur lagi) kat Christchruch, jalan kaki je lepas hantar kereta, sayang sebab agak lambat, depoh van sewa tu dah tutup, last-last saya park kat luar, tinggalkan kunci dalam post box dia je. Nasib tak kena charge late return $NZD100, setakat charge minyak kurang sikit dari asal, syarat sewa kereta bila nak hantar tu minyak kena penuhkan balik, pastu kereta kena cuci dan vacum apa bagai, puas cari car wash, last-last basuh luar je kat stesen minyak. Autowash pakai mesin. Esoknya pagi buta pukul 4:45 pagi dah ke airport, untuk penerbangan terpanjang dan memenatkan, 2 jam setengah ke Sydney, 4 jam transit di Sydney dan 8 jam setengah ke Kuala Lumpur, sampai KL dok siang lagi pukul 6 ptg dengan mengantuk gila sebab jetlag.

Biasanya kat akhir entri, saya akan simpulkan pemerhatian saya mengenai sesebuah negara, dan sebagai negara yang kedua selamat di dunia selepas Iceland pada tahun ni, tahun lepas New Zealand nombor satu berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Global Peace Index, boleh saya simpulkan:

  • Negara yang amat relaks, tak serabut untuk dilawati dengan populasi hanya 4.4 juta orang.
  • Sebab kadar jenayah yang rendah, rumah biasanya takde grill dan pagar macam penjara
  • Stesen minyak dia, isi dulu bayar kemudian
  • Sesetengah supermarket seperti New World dan Countdown ada self-checkout, maksudnya timbang, scan, pack dan bayar sendiri pakai credit atau debit card.
  • Rakyat di South Island lebih peramah berbanding North Island dan lebih peramah dari rakyat Australia.
  • Pemandu dia amat berhemah terutamanya bila masuk bandar, jadi kalau 50km/j, itulah yang diorang akan bawa, luar kawasan bandar 100km/j, biasanya takde polis hehe
  • Di Auckland, nak susur masuk highway dia ada traffic light, so macam ada timer untuk lepas kan kereta sebiji demi sebiji ke highway ( dalam sela masa 5-10 saat lebih kurang ), so takdela kes pancung masuk.
  • Makan agak mahal kalau di restoran average 12-15 dollar termasuk minum. So Subway atau Macdonald boleh jadi pilihan kalau takde halal restoran. Takpun beli buah je, kiwi 4 dolar dah dapat 6 biji.
  • Minimum untuk pusing satu New Zealand 14 hari, kalau tak macam sekejap sangat la.
  • Melancong guna bas lebih murah dari sewa kereta atau campervan, tiket nakedbus service boleh dibeli dengan harga $NZD20 dollar untuk 6-8 jam perjalanan.

Mmmm rasanya takat tu je kot cerita pasal New Zealand, di harapkan boleh jadi perkongsian ilmu kat pembaca blog ni walaupun saya tau banyak yang suka pergi Europe lagi, boleh shopping hehe..

Christchurch Airport di pukul 5:00 pagi. Bye-bye New Zealand, panjang umur boleh pergi lagi terutamanya kalau dah bosan dengan kelam kabut di ibukota Kuala Lumpur :-)

Christchurch Airport pada pukul 5:00 pagi. Bye-bye New Zealand, panjang umur boleh pergi lagi terutamanya kalau dah bosan dengan kelam kabut di ibukota Kuala Lumpur 🙂

Kembali ke Intro Page ( Prelude )

https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/new-zealand-a-dream-come-true/

New Zealand – Memandu Di South Island Part 1

Salam Pembaca,

Cuti panjang Krismas ni, 4 hari kat kampung, kalau boleh nak siapkan entri pasal New Zealand.. sebab bulan satu nanti nak trip terakhir harga infant baby boy kami, nanti bulan tiga dah kena bayar seat dah.. huhu..

Camper Van kami, Toyota Estima model lama, park dekat Fox Glacier Holiday Park, nampak wap air kat cermin dalam tu..

Camper Van kami, Toyota Estima model lama, park dekat Fox Glacier Holiday Park, nampak wap air kat cermin dalam tu..

Susah jugak plan saya untuk memandu bersama anak kecik kami ni, kebanyakan bajet camper van ni biasanya untuk two seater je, susah nak cari 3-4 seater supaya saya boleh letak baby seat untuk anak saya. Yang ada pun dah bukan bajet lagi dah, pastu seat dia nun jauh di belakang.. google punya google jumpala satu company yang jadikan MPV sebagai campervan, so drive macam bawak kereta la, dan yang best nya baby seat boleh letak kat barisan tengah, boleh la hulur apa yang patut untuk anak kami.. Rental company ni namanya Spaceship, jadi saya ambik Toyota Estima yang buruk tanpa power supply, model Rocket, jadi sewa dia murah sikit laa, $NZD39 sehari tapi kalau campur fully covered insurance $NZD30 dan segala accesories apa bagai jadila $NZD100 sehari. Saya ambik 7 hari.. mm mahal jugak laa jadinya, tapi rasanya ini la yang terbaik dan termurah yang boleh saya dapat, tapi kalau berani boleh turunkan premium insuran, tolak GPS dan picnic table ke boleh la dapat murah sikit. Undang-undang New Zealand memerlukan anda untuk translate lesen memandu kita ke English, jangan risau sebab rental company boleh uruskan untuk kita, tapi kalau tak nak delay boleh scan siap-siap lesen tu, bagi kat diorang nanti nak ambik kereta boleh ambil translation tu terus. Macam kami dulu esoknya dia email, boleh print la kat mana-mana. Mahal gak la $NZD65 seorang atau $NZD100 untuk dua orang. Waktu peak season sila booking awal ek, ada kenalan couchsurfing saya tak dapat sewa kereta tau, last-last sewa dari North Island.

Hari pertama memandu sangat mencabar sebab nak kejar Fox Glacier tour pukul 5 petang, masalahnya kami bergerak agak lambat dari Christchruch lebih kurang pukul 11:30 selepas singgah beli barang perkakasan memasak kat Park N Save. Perjalanan sejauh 400km melalui Arthur’s Pass tanpa henti di jalan kona-kona dengan hujan apa bagai, kesian Zamir sampai bocor-bocor diaper dia huhu..

Fox Glacier Tour bersama guide untuk kami 5 orang, Sam. Gambar kecik tu kalau tak pakai guide setakat boleh sampai situ je la, tak boleh masuk dalam atas sebab keselamatan

Fox Glacier Tour bersama guide untuk kami 5 orang, Sam. Gambar kecik tu kalau tak pakai guide setakat boleh sampai situ je la, tak boleh masuk dalam atas sebab keselamatan

Fox Glacier

Ini antara yang wajib di lawati bila ke New Zealand, tengok bongkah ais tanpa perlu ke kutub utara atau selatan. Saya syorkan ambik tour guide seperti half day tour ataupun yang macam kami ambik, Glacier Tip Guide, 1-2 jam return trekking ke kepala glacier, tapi still tak boleh pegang atas alasan keselamatan, kena ambik tour guide yang lain la kalau nak panjat bongkah ais, Kalau tak ambik guide, korang setakat boleh ambik gambar dari jauh je. Haa lagi satu, budak kecik tak sesuai bawak ke sini, sebab dah la kena dokong pastu sejuk pulak tu, macam anak dengan wife saya dulu separuh je berjalan sebab tengok macam tak selesa je. Last-last wife saya bawa balik ikut group lain.

Fox Glacier Top 10 Holiday Park sesudah terbit matahari pada 6:00 pagi

Fox Glacier Top 10 Holiday Park sesudah terbit matahari pada 6:00 pagi

Malam tu malam pertama kami tidur dalam campervan kami, sewa power campsite sebab nak charge semua gajet-gajet yang dibawa. di Fox Glacier Top 10 Holiday Park disediakan macam-macam kemudahan, so tak perlu masak kat van takpe, dapur, dobi, family bathroom semua ada. Tapi sebab tidur kat dalam van, suhu malam tu punyala sejuk amat 4-5 darjah celcius. Kalau tidur memang kena bungkus satu badan la.. esok pagi tengok cermin MPV penuh dengan wap air kondensasi dari haba badan kami hehe..

Lake Wanaka dan Lake Hawea ( gambar kecil ) Jernih betul air dia

Lake Wanaka dan Lake Hawea ( gambar kecil ) Jernih betul air dia

Fox Glacier to Queenstown

Hari ketiga di South Island, kami memandu slow and steady turun ke selatan melalui tasik Wanaka ke Queenstown sejauh 329 km. Berhenti sekejap ke camp site Mount Aspiring di bawah jagaan Jabatan Pemuliharaan Hutan (DOC) untuk masak dan makan tengah hari. Camp Site kerajaan ni kalau nak bermalam murah je, $NZD6 sorang, tapi takde power site la, sekadar tandas awam dan air paip untuk minum. Semua air paip kat New Zealand “boleh diteguk begitu sahaja”. Kalau singgah waktu siang free je la. Petang tu kami tidur hostel la pulak  Black Sheep Backpackers, sebab tengok murah kat internet $NZD60 je belasah la booking hotel tu.. kalau campsite pun dah $NZD40 dua orang. Yang penting ada heater haha, bukan senang nak jumpa heater yang betul-betul panas macam kat situ. Ni jela satu-satu hostel yang heater dia betul-betul OK.

Queenstown.. Extreme sport town.

Queenstown.. Extreme sport town.

Shopping beli souvenir sikit.. Zamir nak beli burung Kiwi tu..

Shopping beli souvenir sikit.. Zamir nak beli burung Kiwi tu..

Facing the Fear ( Menghadapi Ketakutan )

Kalau korang pernah layan siri Departure, rasanya ada kat Nat Geo Adventure atau travel channel kat HyppTV je kot, pasal salah satu episod Departure di New Zealand, macam mana si Justin yang gila-gila orang dia ni tapi penakut pait menghadapi ketakutan nak buat aktiviti gila di Queenstown, kawan dia si Scott ni lagi tak buat langsung, last-last terus buat skydiving sebab kena cabar. Satu-satu reality travelog yang best untuk korang layan. Bukan setakat dok promote tempat tu je.. Si Justin ni sampai ketar-ketar tangan bila first nak buat Bungee Jumping tapi bila dia dah buat dia cakap ” Interfering Fear is Amazing.. ke “Facing the fear is amazing”.. mana-mana la. Betul sebab itula perasaan bila kita takut tapi nak buat jugak, last-last hati jadi kosong, main terjun je macam saya dulu..hati dah beku kot, tak sempat nak mengucap, alhamdulillah takde apa-apa huhu.. Seperti yang saya baca pasal bungee ni, minda kita akan confuse untuk synchronise between body reflex and mind. So tup-tup bila terjun tu, tengok-tengok dah sampai bawah, sebelum tu memang tak rasa apa-apa la, cepat sangat.. sebab tu kekadang jarang tengok first timer ni menjerit bila terjun, dah sampai bawah baru menjerit.. Kalau yang menjerit tu berlakon je, sebab dah otai. So kepada yang gayat ni, jangan risau, yang penting kehendak kena melebihi perasaan anda.. buat bodoh je.

Kerja gila yang saya buat, Bungee Jumping komersial yang pertama kat dunia, di buka pada tahun 1988 di Kawarau River, dekt Queenstown.. Kalau kat Malaysia boleh try kat Sunway Lagoon.

Kerja gila yang saya buat, Bungee Jumping komersial yang pertama kat dunia, di buka pada tahun 1988 di Kawarau River, dekat Queenstown.. Kalau kat Malaysia boleh try kat Sunway Lagoon.

Selepas layan bungee pagi tu, kami bergerak ke Te Anau, lepak sana untuk dua malam, memandu sejauh 170km, tak jauh.. boleh lepak-lepak bila sampai awal. Nanti saya akan cerita cruise yang kami ambik masa kat sana..

Sampai jumpa lagi, chiao..

Kembali ke Intro Page ( Prelude )

https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/new-zealand-a-dream-come-true/

Q&A dengan Pembaca…

How to be a traveller….

Salam Pembaca..

Saya sering mendapat komen yang bertanyakan mengenai Europe Trip, kebanyakan mengenai rancangan dan route perjalanan di sana.. Tapi sebelum saya paste soalan salah sorang pembaca blog ni, bagus jugak dikongsikan di sini dari saya hanya membalas email dia.. satu soalan yang mesti korang jawap sebelum pergi melancong, soalan muhasabah diri sikit..

“Are you tourist or traveller? Siapakah anda? Pelancong atau Pengembara? Secara ringkas anda ialah Pelancong ( tourist ) bila:

(a) Melancong ikut pakej, semua diuruskan dan diarahkan…(paham sendiri la apa maksud diarahkan tu ek 🙂

(b) Melancong hanya untuk bergambar, sebolehnya nak makan nasi dan balik hotel tidur.

(c) Anda dah tahu bila dan dari mana anda nak balik sebaik sampai ke destinasi ( yang ni saya ambik dari english traveller blog ) mungkin tak sesuai untuk orang malaysia yang bajet ciput.

Anda ialah Traveller bila:

(a) Beli “one way ticket” atau sekurangnya balik dari negara lain untuk yang bukan full time traveller atau cuti tak banyak..

(b) Berani mencuba sesuatu di negara lain, makan makanan tempatan, bergaul dengan orang tempatan, melancong seperti orang tempatan (macam berkhemah, camper dan sebagainya ) dan tinggal dgn orang tempatan (  couchsurfing, hospitality club etc )

(c) Senang cerita anda ialah Backpackers hehe, habih cerita hotel anda adalah sekadar tempat untuk tidur sahaja..

Jadi anda boleh tengok anda di kategori yang mana, dan saya selalu tengok dua jenis kategori ni bila nampak tour group, retired couple dan juga melihat backpackers traveller bersama dua tiga orang anak mereka.

Anda boleh layan Traveller vs Tourist kat link ni

http://www.hobotraveler.com/travelervstourist.shtml

OK, kembali menjawap salah soalan pembaca blog ni:

1 ) Peluang nak g oversea ni memang susah nak dpt lain kalau go for business trip, so kalau ada peluang saya & isteri nak melawat few countries sekaligus dan kami nie jenis yang suka lihat scenery. Plan nak rasa jejak kaki ke London > France (paris) > Netherland (amsterdam) > Germany (tak ada idea) > Switzerland (geneva, zurich) > Italy (rome, venice, florence) > Austria (vienna, prague)
Jawapan: Europe adalah benua yang besar dan semua nya dapat dihubungkan melalui keretapi.. Untuk bajet rendah dan cuti sekurangnya 2-3 minggu anda boleh bermula dari Europe Timur ke barat. MAS atau Qatar Airway ke Turkey dan balik samada dari Frankfurt, Amsterdam atau London. Dapatkan peta atau globe untuktanda negara mana yang anda berminat nak pergi. Untuk dapatkan tiket murah, simpan Enrich points banyak-banyak dan tebus point tersebut, alhamdulillah points Enrich saya dah cukup untuk ke Europe pergi balik.. ingat nak travel solo atau duel a.k.a membujang nanti.. hehe
2) boleh tak saudara bagi pendapat tentang pilihan di atas, nak bermula dari mana dan kemana dan terus pulang ke malaysia? senang utk plan, cost saving dan tak penat. tak kisah by train or flight. berapa hari agak2 kena bercuti?
Jawapan: Paling sekejap dua minggu, dan paling sesuai dan berkadaran dengan bajet ialah tiga minggu. Cost saving: melalui keretapi dan low cost flight seperti Easyjet dan Ryanair. Europe railpass tak cover untuk semua negara di Europe dan anda masih perlu membeli tiket. Negara paling mahal di Europe Barat terutamanya tambang keretapi ialah Switzerland, Trains Paris London. Yang paling murah ialah Trenitalia (Italy)
3) biasanya kalau dari KL nak ke europe, apa budget airline yg ada option sekarang selepas air asia dah cancel route? iya lah, ticket nya mau cecah belas2 ribu ni…hehheee…ini halangan besar nih..rasanya yg nie kena tempah setahun awal kot baru dapat murah.
Jawapan: Elakkan pakai MAS kalau takde sales kekadang masa sales pun macam mahal gak huhu, Untuk low cost flight anda boleh pakai low-cost Air Asia ke Korea atau negara Asia yang lain dulu, dan cuba cari flight lain nak ke Europe, Qatar Airways agak murah kalau return tiket ke Europe, pernah ada promosi RM2000 pergi balik ke Istanbul tapi kalau one way dia jadi mahal sikit. Air Berlin pernah buat promosi Berlin Bangkok sehala 288 Euro sahaja. Subcribe semua newsletter dari Airway supaya dapat tahu promosi tiket diorang.
4) Lagi satu halangan, kalau travel dgn anak2 nih (saya punya 3 org, 6 thn, 4 thn & 1 thn), mesti nak pikir makan minum mereka, nak tidur tempat yg sedikit selesa, berapa banyak pakaian nak bawak, nak cuci pakaian kat mana? soalan2 mcm tue yg selalu saya pikir, mungkin saudara boleh bagi sedikit nasihat.
Jawapan: Untuk traveller (backpacker) baju yang dibawa cukup-cukup pakai untuk 3-4 hari sahaja, jangan risau semua backpackers hostel ada coin operated washing mashine and dryer, dekat dua jam baju dah jadi kering.. dan negara 4 musim cuacanya kering, anda tak berpeluh dan baju pun tak busuk. Makan minum – welcome to vegetarian world, anak-anak boleh makan pisang, fries dan fish & chips, Untuk murah lagi boleh beli Fillet O Fish kat Mcdonald. Untuk anak ramai boleh sewa dorm kat backpacker hostel, 4 bedded or 6 bedded dorm, satu kepala dalam lingkungan 20 Euro.
OK.. Terima kasih.. mmm… best menghabiskan masa cuti Christmas 4 hari di kampung.. hehe Selamat Bercuti dan Hari Natal untuk semua yang beragama Kristian.. ( Merry Christmas!! )

Do and Don’t in North Island..

Whakarewarewa Thermal Village, Gambar kecik kat bahagian atas kiri tu signboard yang melarang alkohol di bawa masuk ke Central Business District biasanya di tengah-tengah bandar, Gambar kecik kat bawah tu Lake Taupo..

Whakarewarewa Thermal Village, Gambar kecik kat bahagian atas kiri tu signboard yang melarang alkohol di bawa masuk ke Central Business District biasanya di tengah-tengah bandar, Gambar kecik kat bawah tu Lake Taupo..

Salam Pembaca..

Tajuk omputih, tapi isi melayu haha.. WordPress akan buat link berdasarkan tajuk jadi kalau tajuk melayu mau tak panjang berjela link dia nanti… OK laa tak banyak yang kami lawat di North Island tapi satu yang tak boleh anda miss ialah melawat perkampungan Maori, banyak “living village” seperti di Sarawak Culture Village, maksudnya anda melawat rumah yang bukan ada patung la kat dalamnya. Di Rotorua kami melawat Whakarerewa Thermal Village, tak laa sebijik macam culture village kat Sarawak tu tapi tour guide yang dia bagi banyak memberi info pasal sejarah kampung dan puak Maori di New Zealand. Macam guide kami tu, yang bukak kampung tu pun nenek moyang keturunan dia jugak.. Sejarah puak Maori dijaga sehingga ke hari ni, dan kerajaan New Zealand walaupun boleh dikatakan dijajah oleh British tapi masih memelihara bangsa peribumi sehinggakan bahasa rasmi negara tersebut sampai dua, English dan Maori. Oh ye, masuk mahal sikit la $NZD32 termasuk seketul jagung yang masak dlm stim asli dari perut bumi ( ntah betul ke tidak sebab nampak dia ambik dari stim cooker je hehe ).

Untuk bajet terhad, saya akan sedaya upaya cari yang walking distance dari bus stop untuk melawat ke mana-mana tempat, tapi untuk Thermal Village ni adalah yang terjauh… 3.5km sehala dari Bus Stop ( I-Site ) pergh… lengoh kaki tapi still boleh enjoy jalan-jalan di Rotorua yang boleh dikatakan antara bandar pelancong tercantik di New Zealand…ada bus tapi dari tunggu setengah jam sebijik, bagus berjalan je…

Permandangan dari atas feri merentasi Cook Strait...

Permandangan dari atas feri merentasi Cook Strait…

Ni route perjalanan feri Interislander dan juga Blue Mountain Ferry, merentasi celah-celah pulau batu.. rasanya tak payah ambik cruise Milford Sound pun takpe dah...

Ni route perjalanan feri Interislander dan juga Blue Mountain Ferry, merentasi celah-celah pulau batu.. rasanya tak payah ambik cruise Milford Sound pun takpe dah…

Don’t  travel too long in the bus with the kids..

Di North Island, kami pakai bas untuk bergerak ke mana-mana, ikut hati malas nak singgah ke Napier, boleh tengok peta kat intro post saya, tapi memandangkan perjalanan ke Wellingtown ambil masa sampai 8 jam lebih, saya terpaksa buat pit stop kat Napier yang hanya ambil masa 6 jam dan bas kami ada berhenti rehat 15 minit di tengah-tengah perjalanan. kalau 8 jam biasanya budak-budak yang baru dapat kaki ni akan mula bosan bila dia dah tak boleh tidur dan boring dengan apa segala mainan yang ada. So bersedialah dengar dia melalak.. hehe.

Selepas bermalam di Napier, apabila matahari mula memancarkan cahayanya ke antara negara yang paling awal menerima cahaya matahari di dunia GMT +12 & 13. Kami bergerak ke Wellington, ibu negara New Zealand, 6 jam perjalanan dan sampai betul-betul di hotel penginapan kami , Downtown Backpacker betul-betul depan stesen keretapi Wellingtown. Ini adalah kerana pagi esoknya pukul 7 pagi kami akan terus naik shuttle bus Interislander Ferry ke jetinya dalam 4 km perjalanan. Kalau anda baca ke internet seperti di halaman seat61, anda akan dapati shuttle bus ni disediakan 50 minit sebelum feri bergerak pada 8:25 pagi. Tapi bayangkan kalau bas ni penuh dan anda perlu check in lagi di jeti, jadi jangan risau, sebab sebenarnya bas ni dia gerak ulang-alik berkali-kali dari pukul 7:00 pagi lagi. Jadi bergerak awal la sikit. Tak payah terkejar-kejar nanti,  yang pasti, pengalaman tertinggal kapal terbang masa Europe trip dulu akan saya pastikan takkan berulang lagi.. hehe..

Stesen keretapi Picton dengan Subway... ni je lah pilihan untuk cari makan tengah hari, sebelah dia ada bar and Restauran terus..

Stesen keretapi Picton dengan Subway… ni je lah pilihan untuk cari makan tengah hari, sebelah dia ada bar and Restauran terus..

Must Do – Interislander Ferry crossing from North Island to South Island

Pada saya cruise ni yang wajib korang ambik, rasanya tak perlu ambik apa-apa cruise yg lain cukup dah..Perjalanan 40 knot selama 3 jam merentasi Cook Strait memang superb. Dengan Ferry dia yang sampai 10 tingkat, 3 dek penumpang, 1 dek bawah air, 1 dek terbuka,  2 dek kenderaan dan dek lain mmm tak tau la, enjin dia kot. Apapun dari korang naik flight untuk ke South Island bagus korang naik feri ni dan terus ke Christchurch melalui keretapi pesisir laut Coastal Pacific dari Picton. Tiket boleh beli kat kiwirail.com termasuk tiket feri.Dengan sedikit trick kat IP address, anda semua boleh beli tiket melalui IP New Zealand walaupun berada di luar New Zealand pakai Thorr Project Browser. Jadi semua promotion tiket utk orang New Zealand terdapat di website dia. Sebab tu kami dapat tiket by one free one, bayar $NZD209 je dari harga penuh $360.

Wild Seal.. ( anjing laut ke singa laut ek ) diambil dari keretapi yang kami naiki, dia ada open air coach.. boleh layan permandangan...

Wild Seal.. ( anjing laut ke singa laut ek ) diambil dari keretapi yang kami naiki, dia ada open air coach.. boleh layan permandangan…

Lepas sampai ke Picton kami lepak-lepak kejap cari makanan tengah hari, Subway je yang ada, so kami bantai la beli sandwich tuna, tu je yang boleh makan dan paling murah sebab satu kaki sandwich ( feet long ) baru $NZD6, Kebab paling murah $NZD8-9 (tu pun kat bandar besar je ada), Fries $NZD4, jadi dengan satu kaki Sandwich tu dah boleh kongsi dua orang.. jimat kan? Anak kami biasanya makan pisang atau Fries je, tak pun tumpang sekaki. Perjalanan 5 jam setengah ke Christchurch relaks je sebab keretapi tu tak laju sangat, siap ada headphone untuk dengar penerangan kat setiap landmark menarik yang dilalui. Sampai je kat Christchurch dah agak lewat, tak sempat berjalan mana sangat, lagipun kat tengah bandar dia masih banyak jalan ditutup dan banyak bangunan dalam proses pemulihan.. jadi macam bandar mati je, sebab semua pasaraya besar-besar dan kedai yang buka berada agak jauh dari pusat bandar. Lagi satu teksi kat Christchurch ni macam-macam rupa, so bila dah sampai kat stesen keretapi tu cari je mana-mana kereta atau teksi untuk di bawa ke bandar. Kekadang rasa macam prebet sapu pun ada..harga dia ikut kepala, jadi kalau takde orang tak perlu la bayar sampai satu kereta.

Sekian untuk kali ni… Nanti saya sambung the real adventure memandu pusing satu pulau pada entry akan datang…

Intro Page, klik

https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/new-zealand-a-dream-come-true/

100% Pure New Zealand – Part 1, North Island

Auckland Sky Tower dari Victoria Park, jauh lagi nak ke Harbour Bridge, bagus cari je taman lain nak lepak..

Auckland Sky Tower dari Victoria Park, jauh lagi nak ke Harbour Bridge, bagus cari je taman lain nak lepak..

Salams Pembaca..

Perjalanan kami ke Auckland dari Sydney mengambil masa 3 jam dengan pesawat Jetstar. flight delay 1 jam setengah membawa kami sampai agak lewat di Auckland. Kedatangan kami di Auckland di sambut dengan senyuman mesra pegawai imigresen yang bertugas yang ramah dan diakhiri dengan ucapan “Enjoy your holiday..”. Jadi boleh lah saya bandingkan keramahan orang Australia dengan New Zealand. Setiba di Auckland kami menggunakan Airbus Express untuk ke tengah bandar Auckland, $NZD16 seorang. Dalam 45 minit kami sampai ke hostel kami di Base Backpacker Hostel kat Queens Street, ( stop no. 3 ) Hostel ni kami booking melalui website nakedbus.com, so dapat murah dalam $NZD65.99 je semalam. Biarpun hostel tapi bilik double room kami seperti hotel, siap ada peti ais, coffee maker dan apa bagai lagi..

Common Kitchen kat Base Backpacker Hostel, boleh masak dan simpan barang beku kat dalam freezer, labelkan kalau tak nak kena buang..

Common Kitchen kat Base Backpacker Hostel, boleh masak dan simpan barang beku kat dalam freezer, labelkan kalau tak nak kena buang..

Cerita pasal hostel ni, petua saya jangan pilih sebarang je, baca dulu kat tripadvisor.com cari mana yang terbaik dan sekurangnya takde negatif review. Bukan apa kekadang ada hostel yang tak mesra budak kecik walaupun menginap di private room. Dan melainkan kita booking awal dan ambik satu dorm terus untuk family 4 – 6 orang, hampir semua hostel tidak membenarkan budak bawah 17 tahun menginap sendirian di dalam dorm bersama orang lain. Dan untuk menginap satu family dalam dorm kena booking awal untuk mudahkan diorang ‘reserve’ bilik utk kita. Tapi antara 4 hostel yang kami tinggal, ni yang terbaik dan berbaloi-baloi. Tapi jangan lupa masukkan access card kat ‘reader’ dalam lift sebelum tekan nombor nak ke tingkat atas, kalau tak tidur kat lobi la jawapnya.. hehe ( sebab saya pun terkena- nasib belum kantoi )

Besoknya sebelum ke rumah host kami di Hamilton, kami berjalan-jalan sekitar Auckland, lepas check out dan tinggalkan backpack kami kat kaunter ($NZD2 satu beg). Saya beli sim-card local number untuk smart phone saya, $NZD23 utk free “local call and SMS” dan 500MB data, promosi summer 2012. Jadi handphone tersebut boleh jadi pembantu saya utk tengok map, tengok waktu semahyang, call Malaysia pakai Skype dan sebagainya. Wifi Internet kat New Zealand biasanya kena bayar, dan amat susah nak cari yang free. Makan di Auckland amat senang, banyak yang halal dan banyak jugak restoran Malaysia dan Indonesia, cari je mana-mana food-court, mesti jumpa punya.

Rumah Host kami di Matangi, Hamilton bersama kambing-kambingnya, rumah baru je didiami 3 bulan yang lepas.. serba baru dan amat bersih keluarga yang berasal dari Ireland ni..

Rumah Host kami di Matangi, Hamilton bersama kambing-kambingnya, rumah baru je didiami 3 bulan yang lepas.. serba baru dan amat bersih keluarga yang berasal dari Ireland ni..

CouchSurfing – Pengalaman belayar ( surfing ) yang pertama

Lepas post satu entry kat family welcome group kat couchsurfing.org, saya dijemput untuk tinggal di rumah satu keluarga di Hamilton ( 1 jam setengah dari Auckland ) dan juga di Christchurch. Tapi saya “accept” satu je kat Hamilton. Mmm ‘nervous’ gak sebab biasa saya host orang je, “so everything is under my control”, Tapi bila surf kat rumah orang ni, dah la tido free, dua malam pulak tu, dia kena jemput kita, hantar kita, masak dinner apa bagai, automatik jadi segan, lelaki dan perempuan melayu terakhir la katakan. Tapi itulah pengalaman, tambah untuk isteri dan anak saya, memang betul-betul membuka minda mereka berdua. Jadi untuk menepati semangat couchsurfing ni, jadi kami ni bukan la buat macam dok kat hotel, kena la tolong-tolong mengemas kat dapur sikit, beli cenderahati dari Malaysia dan yang paling penting berkongsi pengetahuan dalam budaya dan agama,  keluarga dia vegetarian dan kami muslim membuatkan kami lebih mengenali budaya antara satu sama lain. Jadi soalan cepu cemas yang biasa akan di tanya ialah “Why muslim need to eat halal food?” ha.. jawap… Pada saya selain dapat menjimatkan bajet kita yang ciput ni, tinggal dengan orang “local” ni sekurangnya menjadikan kita ni “pengembara” (traveler) yang sebenar daripada hanya “pelancong asing” (tourist) di tempat orang.

Zamir's future friends, suka sangat Zamir bila dah 5 hari dok kat hotel sempit.. "Enjoying the space" katanya..

Zamir’s future friends – Brian, suka sangat Zamir bila dah 5 hari dok kat hotel sempit.. “Enjoying the space” katanya..

Mmm oklah kot, nanti saya sambut Part Two – North Island, untuk hari ke 4, 5 dan 6 di Rotorua, Napier, dan Wellingtown. Sekian..

Untuk kembali ke Intro Page Syney & New Zealand trip, sila klik

https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/new-zealand-a-dream-come-true/