New Zealand… A Dream Come True…

Perjalanan kami di New Zealand- Auckland, Hamilton, Rotorua, Napier, Wellington, Christchruch, Fox Glacier, Queenstown, Te Anau, Mount Cook.

Salams Pembaca…

Lama tak tulis blog ni.. lepas tengok tulisan dari blogger ethasan pasal trip dia ke New Zealand, baru rasa semangat nak tulis, lagipun otak dok segar lagi ni.. nanti cerita dah basi tak best.. Sebagai intro saya ringkaskan dulu pasal trip kami..

  • Jumlah hari bercuti – 17 hari  1 Nov – 17 Nov 2012
  • Transit di Sydney: 4 malam (rugi sebab flight Jetstar waktu siang hanya pada weekday )
  • Jumlah hari di North Island – 5 malam
  • Jumlah hari di South Island – 7 malam
  • Sewa budget campervan ( bukan motor van ye ) – 7 hari
  • Nak masuk Australia kena buat Electronic Travel Authority ( ETA ), ala-ala E-Visa, yang peliknya ada yang murah ada yang mahal, kalau direct dengan Australia Border Authority AUS$20 tapi ada pulak website charge AUS$10 je.
  • Perjalanan kami di North Island dalam 1200km pakai service nakedbus.com dan memandu di South Island sejauh 1600km.
  • Perjalanan terjauh di North Island ialah 6 jam dengan bas dan di South Island ialah 6 jam sejauh 410km tanpa henti.

Tunggu cerita selanjutnya dari saya ye…. Sekian..

Senarai link untuk trip saya kali ni

1- Sydney – https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/backpacking-dengan-kanak-kanak-setahun-lebih/

2. https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/30/electronic-travel-authority-eta-first-name-last-name/

3. NZ Part 1 – https://roydotcom.wordpress.com/2012/12/11/100-new-zealand-part-1-north-island/

4 NZ Part 2 – https://roydotcom.wordpress.com/2012/12/20/do-and-dont-in-north-island/

5 NZ Part 3 – https://roydotcom.wordpress.com/2012/12/25/new-zealand-memandu-di-south-island-part-1/

6. NZ Part 4 – https://roydotcom.wordpress.com/2012/12/27/nz-memandu-di-south-island-part-2/

8 Responses to New Zealand… A Dream Come True…

  1. Mijoe berkata:

    salam bro!!!

    congrats sebab impian dah tercapai!🙂
    jeles wooo hamba di sini…kena tunggu lagi 2-3 tahun baru boleh tinggalkan jejak kat NZ kot…🙂

    • zairol79 berkata:

      Releks laa sham, ada rezeki tak ke mana…. rasanya ko dah pernah pergi Europe kan dulu?

      • rj berkata:

        Salam, tersinggah ‘rumah’ bro masa tgh research utk my nxt roadtrip. Byk info & explanation yg useful. Thumbs up. Just nk share, ETA saya buat dgn local travel agent, caj cuma RM10 per person byk la jimat drpd buat online & byr in AUD.

  2. Pingback: 100% New Zealand – Part 1, North Island « Roy Dot Com

  3. Pingback: Backpacking dengan kanak-kanak setahun lebih? « Roy Dot Com

  4. Pingback: Do and Don’t in North Island.. « Roy Dot Com

  5. Pingback: New Zealand – Memandu Di South Island Part 1 « Roy Dot Com

  6. Pingback: New Zealand – Memandu di South Island Part 2 « Roy Dot Com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: