Electronic Travel Authority ( ETA ) First Name & Last Name

Salams Pembaca..

Nak tulis sikit je pasal ETA nak ke Australia ni. Kita semua maklum kan yang Air Asia ada ajar cara nak isi First Name dengan Last Name atau dalam kata lain ‘given name’ dan ‘family name’ dengan memasukkan bin atau binti kat kotak family name. Tetapi Australian Department of Immigration and Citizenship sedia maklum yang bin atau binti tu bukan nama, sampaikan website dia pun ada rujukan yang kita boleh baca siap dengan contoh nak isi borang lagi. Jadi untuk memohon ETA ke Australia kita tidak perlu masukkan bin atau binti di dalam borang dia. Cukup nama kita dan bapa kita je.

ETA approval ni akan diperiksa masa kita nak check in kat airport, tidak menjadi masalah di Malaysia apabila kita nak terbang ke Australia tetapi jika kita terbang masuk semula ke Australia contohnya dari New Zealand melalui Jetstar contohnya akan jadi masalah bila kita masukkan bin atau binti di ‘family name’ bila kita beli tiket online di website Jetstar misalnya.. sebab masa check in diorang akan search family name kita “bin Mohamad” contohnya untuk check dengan imigresen Australia yang kita dah ada ETA ke belum.

Kami mengalami sedikit masalah masa nak balik semula ke Sydney tempoh hari bila awek check in tu tak jumpa ETA kami. Jadi kena la ding-dong ding-dong sikit, cerita yang bin tu bukannya nama dan suruh search nama bapa kami je, siap kena pergi service kaunter lagi yang mana diorang ada akses terus ke ETA system. Jadi untuk memudahkan saya rasa tidak perlu kita masukkan nama bin atau binti jika kita beli tiket ke Australia melalui syarikat penerbangan lain untuk mengelakkan kekeliruan. Lain la kita nak pergi negara lain yang memerlukan visa atau yang main masuk je. Ini kerana Australian Department of Immigration and Citizenship dah sedia maklum yang bin dan binti tu bukanlah nama.

Untuk apply online ETA boleh klik kat link ni https://www.eta.immi.gov.au/ETA/etas.jsp

Advertisements

Backpacking dengan kanak-kanak setahun lebih?

Salam Pembaca

Ramai yang macam tak percaya yang kami boleh backpacking ke Sydney dan New Zealand dengan “toddler” atau anak kecil berumur setahun 7 bulan. Even office mate saya, host saya di New Zealand pun cakap: “you’re so brave..” Pada saya alah bisa tegal biasa, sebab banyak lagi backpacker lain yang bawak anak lebih kecik dari Zamir, siap beli beg yang boleh letak baby lagi.

Tiket flight kami ni dibeli setahun yang lepas bila Air Asia buat promosi terus ke Christchurch (RM3000), jadi saya beli la return ticket untuk perjalanan seminggu kat sana.. mmm tengok-tengok Air Asia batalkan route tersebut atas masalah komersial, Jadi terpaksalah kami tukar ke Sydney dan dari Sydney kami ke Auckland dan balik semula ke Malaysia dari Christchurch dengan Jetstar. Bila di reschedule semula ni ada hikmah jugak sebab boleh travel lama sikit.

Beg kami, satu check in luggage ( max 15kg dgn Jetstar ) dan dua cabin luggage dan juga stroller.

Antara petua yang boleh korang ikut bila packing barang yang amat terhad ni ialah:

  •  Seluar 2 helai, baju cukup 3 atau 4 helai yang boleh pakai waktu tidur sama
  • Diaper dengan susu bawak sekadar yang perlu sahaja sebelum terjumpa supermarket untuk beli stok baru
  • Jacket dan long john, so tak payah bawak baju sejuk yang tebal sampai penuh satu beg
  • Maggie bawak untuk kecemasan sahaja, banyak Indo-Mee dijual di Australia dan New Zealand.
  • Serbuk nasi goreng segera boleh laa bawak, kat sana cari beras boleh masak nasi goreng..
  • Yang penting sekali, tablet untuk anak kita main atau layan kartun, so tak payah sibuk bawak mainan lain dah.

Yang paling penting sekali, anda kena declare barang anda setibanya di Australia mahupun di New Zealand, semua produk tenusu kecuali susu untuk bayi, makanan basah dan produk kayu tidak dibenarkan. Tapi masa kami pergi dulu ada bawak cenderahati pen buluh dengan key-chain tapi lepas je..

Perancangan

Rasanya tak perlu cerita lanjut sebab banyak dah diceritakan dalam entri sebelum ni. Banyak tempahan telah kami buat dalam sebulan dua sebelum berlepas untuk mendapatkan harga terbaik, dari tiket zoo, tiket bas (nakedbus.com) campsite, hotel dan sebagainya dilakukan dengan awal. Alasan, kami pergi tak lama, so semua mesti ikut plan, lainla kalau travel sebulan dua kat sana. Yang menariknya dgn sedikit trick kat browser saya dapat beli tiket ferry dari Wellington, North Island dan keretapi terus ke Christchurch di South Island hanya dengan NZ$209 berbanding NZ$320 jika dibeli di luar New Zealand ( IP komputer )

Dengan hot seat Air Asia anda boleh minta pramugari sediakan bakul untuk anak anda tidur, tapi berat maksimum 11kg, nasib Zamir ni kurus lagi.. hehe

8 Jam Flight dari KL ke Sydney?

Flight malam tak la memenatkan sangat sebab budak kecik boleh tidur berbanding flight waktu siang, penat jugak la nak melayan karenah dia. Macam flight kami dari Christchurch ke Sydney dah 3 jam setengah lepas tu ke KL 8 jam setengah  semua 12 jam, dengan siang yang paling panjang nya waktu tu, sampai KL memang jetlag, penat gila…

Posing Seksi Kangaroo ni

4 Hari Transit di Sydney

Kami sampai Sydney dalam pukul 11:30 waktu tempatan, terus check in di hotel 790 George Backpacker Hostel selama 4 malam, asalnya 2 malam je tapi sebab host couchsurfing kami tak boleh host kami di saat terakhir terpaksalah kami stay lama sikit kat hotel tu. Di Sydney tak banyak sangat aktiviti kami buat, simpan tenaga untuk ke New Zealand , tapi sempat la melawat Tangoora Zoo, lepas tu naik Hop On Hop Off bot di sekitar Opera House, jalan-jalan di Botanical Garden yang amat besar tu dan lepak-lepak hujung minggu di Darling Harbour

Rose Garden di Botanical Garden, Sydney. Taman besar di tengah-tengah kota

Paddy Market, dekat dengan George Street. Kat sini macam uptown kat Malaysia la, boleh cari baju dan souvenir yang amat murah..

Dari Botanical Garden, korang boleh terus berjalan ke Opera House..

Cukup la kot cerita pasal Sydney. Nanti ada masa saya cerita macam mana kami survive pusing-pusing pulau New Zealand pulak ek.

Update: Video sekitar sydney dah siap, boleh layan HD kat link bawah ni ek

Back to Intro Page

https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/new-zealand-a-dream-come-true/

New Zealand… A Dream Come True…

Perjalanan kami di New Zealand- Auckland, Hamilton, Rotorua, Napier, Wellington, Christchruch, Fox Glacier, Queenstown, Te Anau, Mount Cook.

Salams Pembaca…

Lama tak tulis blog ni.. lepas tengok tulisan dari blogger ethasan pasal trip dia ke New Zealand, baru rasa semangat nak tulis, lagipun otak dok segar lagi ni.. nanti cerita dah basi tak best.. Sebagai intro saya ringkaskan dulu pasal trip kami..

  • Jumlah hari bercuti – 17 hari  1 Nov – 17 Nov 2012
  • Transit di Sydney: 4 malam (rugi sebab flight Jetstar waktu siang hanya pada weekday )
  • Jumlah hari di North Island – 5 malam
  • Jumlah hari di South Island – 7 malam
  • Sewa budget campervan ( bukan motor van ye ) – 7 hari
  • Nak masuk Australia kena buat Electronic Travel Authority ( ETA ), ala-ala E-Visa, yang peliknya ada yang murah ada yang mahal, kalau direct dengan Australia Border Authority AUS$20 tapi ada pulak website charge AUS$10 je.
  • Perjalanan kami di North Island dalam 1200km pakai service nakedbus.com dan memandu di South Island sejauh 1600km.
  • Perjalanan terjauh di North Island ialah 6 jam dengan bas dan di South Island ialah 6 jam sejauh 410km tanpa henti.

Tunggu cerita selanjutnya dari saya ye…. Sekian..

Senarai link untuk trip saya kali ni

1- Sydney – https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/28/backpacking-dengan-kanak-kanak-setahun-lebih/

2. https://roydotcom.wordpress.com/2012/11/30/electronic-travel-authority-eta-first-name-last-name/

3. NZ Part 1 – https://roydotcom.wordpress.com/2012/12/11/100-new-zealand-part-1-north-island/

4 NZ Part 2 – https://roydotcom.wordpress.com/2012/12/20/do-and-dont-in-north-island/

5 NZ Part 3 – https://roydotcom.wordpress.com/2012/12/25/new-zealand-memandu-di-south-island-part-1/

6. NZ Part 4 – https://roydotcom.wordpress.com/2012/12/27/nz-memandu-di-south-island-part-2/