Babymoon to Langkawi

Welcome to Langkawi.. tapi kalau naik flight tak nampak laa mende ni.

Salam Pembaca,

Jumaat lepas saya dan isteri ke Langkawi, pulau lagenda selepas balik dari Bintulu pada hari khamis, meninggalkan kerja kat rakan pejabat yg tak siap-siap lagi. Tiket dah beli awal November lalu, RM500 nak taknak kena pergi jugaklaa, rugi. Ingatkan bila dah bukak sekolah, orang dah tak ramai kat Langkawi, tapi jangkaan saya meleset sebab Langkawi penuh dgn mat-mat dan minah-minah salleh. Putih mata tengok, rasa macam kat Hawaii je. So kepada bakal ibu yang nak muka baby macam mat salleh boleh la ke Langkawi pada December dan Januari sebab banyak pelancong datang sini untuk lari dari musim sejuk kat negara diorang.

Sebab voucher hotel saya kat Mutiara Burau Beach Resort takleh pakai, penuh, jadi saya booking je chalet White Lodge kat Pantai Cenang, selepas baca review kat Tripadvisor.com. Oklaa puas hati, padan dengan bayaran RM128. Sewa kereta terus dari airport RM70 je sehari untuk Perodua Viva, Toyota Vios RM90 je sehari, sebab bukan musim cuti sekolah (peak season). Mat sallleh biasa sewa moto je..

Macro Mode pakai Panasonic SD60, Max aperture 1.7

Misi saya nak test video camcorder baru saya, Panasonic HDC SD60.. mmm puas hati, video full HD dgn 5 Mega Pixel still picture, 25X optical zoom plus 35x smart zoom. so saya releks je ambil video burung helang jauh-jauh masa kat Pulau Singa Besar. Adik-adik DSLR satu bot dengan saya hanya tersenyum saja mengambil video burung helang yang kecik di kamera mereka, hehe. Tapi saya akui, kualiti gambar diorang tetap yang terbaik.

Print Screen dari HD Video, Eagle feeding kat Pulau Singa Besar

Percutian kali ni agak puas, dapat naik kereta kabel kat Gunung Mat Chincang, island hoping untuk 3 jam, melawat galeri Perdana, Tun Mahathir, Tengok helang gergasi kat Dataran Helang dan shopping coklat kat Pekan Kuah. Paling best naik kereta kabel la, tinggi gila, struktur jambatan merentasi gunung tu memang best, teringat jambatan kat Neuwanschtein Castle, kat selatan Germany.

Tak rugi kalau melancong ke Langkawi, tapi jangan la setakat pergi shopping je, ambil segala peluang yang ada untuk Island Hoping, panjat gunung ke tengok air terjun dan juga boleh mencuba scuba atau snorkeling kat Pulau Payar. Saya teringin nak naik jet ski, tapi tengok setengah jam sampai RM120.. mmm mungkin lain kali kalau ada masa. Macam tak cukup pulak 2 malam kat Langkawi.

Waktu terbaik melancong ke Langkawi, banyak mat salleh. Sky Bridge yang angin dia waktu tu amatlaa kuat.. Bergegar jambatan

2010 in review – Thanks to all my readers

“Salams – below is the statistic that I receive from wordpress.com. Thanks to all my readers and friend who support me or coincidently found this blog.” Happy New Year 2011. 1.1.11 Second decade for second millennium.

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads Wow.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 7,100 times in 2010. That’s about 17 full 747s.

 

In 2010, there were 22 new posts, growing the total archive of this blog to 94 posts. There were 58 pictures uploaded, taking up a total of 19mb. That’s about 1 pictures per week.

The busiest day of the year was October 25th with 89 views. The most popular post that day was Europe Trip 4 – Day 1 in Italy, Venice & Florence.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were facebook.com, mail.yahoo.com, dupahang.wordpress.com, google.com.my, and myiceblenz.net.

Some visitors came searching, mostly for wallpaper cantik, roydotcom, roy dot com, maher zain, and kewujudan tuhan.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Europe Trip 4 – Day 1 in Italy, Venice & Florence July 2010
3 comments

2

Travelog’s Part 3 – Melancong ke Luar Negara May 2010
6 comments

3

Cost of Living in Malaysia is too high? June 2009
4 comments

4

Boycott Israeli Goods January 2009
7 comments

5

Aidilfitri – Mengungkai Kisah Zaman Kanak-Kanak October 2008
8 comments