Hachiko – A Dogs Story

Nak layan yang versi Jepun pulak... tapi ceritanya agak lama versi 1987

Salam Pembaca

Malam minggu lepas, plan nak tengok wayang, hajat dihati nak tengok cerita action Skyline atau Unstoppable, tetapi memandangkan mem tak suka tengok cerita berkonsepkan aksi sehingga menyebabkan dia terkejut dengan aksi ganas filem barat, terpandangla satu bahagian kat website GSC mengenai International Film Festival. Tengok ada satu filem pasal anjing, mmm menarik, tambahan pula naluri saya yang sukakan binatang. Tengok trailer dia kat Youtube, pastu baca komen-komen dia sampai ada yang tengok trailer pun boleh menangis, jadi saya pun beli tiket untuk malam minggu tu walaupun saya boleh download sahaja cerita tu. Kita tengok siapa yang paling banyak pakai tisu malam tu, hehe.. Akhirnya memang menjadi, mem saya pun boleh nangis, awek sebelah dia pun sampai kesat-kesat airmata pakai tisu dan mamat sebelah saya pun ada kesat air mata yang mungkin bergenang macam saya, huhu…Yang menariknya bila habih cerita tu, staff GSC tak bukak pulak lampu dalam panggung tu, tak bagi orang malu kot tengok mata semua bengkak-bengkak.. 🙂

Hachiko adalah cerita benar yang berlaku di Shibuya Train Station, Jepun pada tahun 1925, memaparkan kesetian seekor anjing yang menunggu tuannya balik dari kerja setiap hari. Apabila tuannya meninggal dunia disebabkan sakit jantung, anjing tu tetap menunggu tuannya pulang sehinggalah malam selama sembilan tahun lamanya sehinggalah anjing tersebut mati pada 1934. Untuk menunjukkan kesetian anjing itu yang dianggap paling setia di dunia, penduduk bandar tersebut membina arca anjing tersebut dari gangsa yang boleh dilihat sehingga hari ini.

Anda boleh tengok trailer kat bawah ni dan sedikit info mengenai spesis anjing ni yang amatlaa comel, sekali panjang macam serigala pun ada. Selamat menonton.. semoga anda lebih memahami maksud kesetian dan kasih sayang selepas menonton cerita ini.

Sedikit info mengenai anjing ini..

Umur anda dalam Hijrah

Saya nak buat entri paling pendek pulak kali ni… OK bilakah anda lahir dalam kalender hijrah? Cuba google ( AD to Hijra Converter ) atau pergi ke website ni. http://www.muslimphilosophy.com/ip/hijri.htm Selain tu anda juga boleh download software converter.  Tahukah anda perbezaan hari dalam kalender Hijrah dan Masihi adalah dalam 11 ke 12 hari setahun. Jadi jika dihitung, umur anda akan bertambah lagi setahun mengikut kalender Hijrah bila anda menyambut harijadi Hijrah anda pada umur 31 tahun dan akan bertambah lagi 2 tahun bila anda berumur 62 tahun. Secara ringkasnya umur anda menjadi 32 tahun Hijrah bila mencapai umur 31 tahun Masihi.

Sekian.

P/S – Umur aku genap 32 tahun pada 4 Syaaban yang lalu.. huhu

16 Tips for Safe Trips

Salam Pembaca, sekali sekala nak juga copy & paste.. Tips ni diambil dari                      http://www.lonelyplanet.com/africa/travel-tips-and-articles/76192?affil=fb-fan . Banyak guna juga, dan jangan jadi macam saya maca kat Venice dulu tak pasal-pasal kena bagi 10 Euro sebab kena scam. Nasib takde apa-apa.. ( rasanya dah cerita kat artikel Europe Trip dulu ). Maaf artikel dalam bahasa Inggeriss, sekali sekala apa salahnya belajar bahasa Inggeris ek.

“The world isn’t dangerous or unsafe. Quite the opposite. There are some desperate places and people, even in your home town, but these are a minority. In fact, you’re more likely to get into trouble at home than travelling if you follow these common sense tips on your trips.

1. Back (packer) glance


Image by Inti

Get in the habit of looking back when you get up to leave somewhere. Travel is very distracting, and you’re probably carrying more stuff than when you’re at home, so you’re more likely to leave a jacket or journal at that Parisian cafe table where you were people watching.

2. Separate your sources of money


Image by Dennis Wong

You know how you keep all your bank cards in your wallet/purse when you’re at home? Well, don’t do this while your travelling. Keep at least one in a different place, preferably not on your person. If you lose all your cards on the road it is very difficult to get replacements, and being without money in Timbuktu can be kind of unfun.

3. Don’t keep your wallet/purse in your jeans’ back pocket


Image by MasonJars

To avoid being pickpocketed, keep your wallet in your front pocket, especially a pocket that can be buttoned up. Best of all, use the inside pocket of your jacket. There are also a load of different ‘money belts’ (see examples here) that either hang inside your shirt or wrap around your waist (under your shirt), etc. Make sure it’s waterproof because travelling can often be sweaty/perspiring work. I’d advise against the bum bag/fanny pack varieties. There is no better way to advertise the fact that you have a load of valuables on you…and, of course, they were never ever cool.

4. Scan all your major documents


Image by Ken_Mayer

Scan your travel documents and email them to yourself. It was traditional to photocopy your passport and visas, travel insurance etc, and keep them in a separate part of your luggage. But that’s old school. These days, digital is best – that way your documents won’t go missing even if your bags do.

5. Don’t trust strangers who wear turtle neck/polo neck tops


Image by Search Engine People Blog

Only kidding about the turtle necks. It is hard to get to know the locals at a destination if you don’t trust them, but there are limits to how much you should trust them when it comes to your personal safety (going with them into a risky area of town), money, and consuming their food or drink (if they are not consuming it themselves). Do a search on Lonely Planet’s Thorn Tree forum for the latest scams that travellers have reported for where you are going. Also, look at the ‘Dangers and Annoyances’ sections in your Lonely Planet guidebook and ask your hotel/hostel staff for safety tips.

6. Get travel insurance


Image by Patrick Denker

This is mainly for health costs if you get ill or injured while abroad. Hospital costs can quickly get into the tens of thousands of dollars, even for a minor injury. Insurance is worth it. We recommend these guys.

7. Get vaccinated


Image by I woz ere

Visit your doctor before you leave to get all the relevant vaccinations/immunisations for the destinations you’re visiting, and to learn what health precautions you should follow.

8. Avoid PDAs


Image by Clive Power

I mean Public Displays of Affluence (not affection). If you’re travelling abroad then you’re more than likely to be richer than most of the locals, but advertising this fact by wearing gold jewellery or carrying a $2000 camera around your neck is not advisable. It makes you a target for thieves. Leave your jewellery at home and keep your camera in a bag when you’re not using it.

9. Some things are best perfected at home


Image by René Ehrhardt

It may seem like a breeze, but be advised that teaching yourself to ride a motorbike or jet ski in a foreign country is probably unwise. In Thailand, for instance, 38 people a day die in scooter accidents. Nb some travel insurance policies won’t cover scooter-related injuries.

10. Check the fine print and certificates of instructors


Image by _e.t

If you’re doing a specialist course (scuba diving) or something risky (bungee jumping) then check the operators have legitimate qualifications and a good safety record. There’s usually a reason a course is cheaper than the others. PADI has a list of qualified diving operators here.

11. Don’t leave your belongings unattended in public spaces


Image by buyalex

This is so obvious that I am embarrassed to mention it, but people do it all the time. Most notably, travellers leave their bags at their feet or hanging from the back of chairs when they’re at cafes or restaurants. Either keep them on your lap or wrap its strap around your leg.

12. Give it up


Image by silver marquis

There is a simple rule that people find hard to follow: if you are mugged, give over your wallet, watch etc. This shouldn’t be a problem if you have insurance and you’ve left all your irreplaceable stuff (eg grandma’s necklace) at home. Just do it, and walk away uninjured.

13. Don’t give to beggars


Image by magical-world

There are exceptions to this rule, such as monks seeking alms. But, in general, don’t give away money to people on the street. Apart from the fact that you may have to get your wallet/purse out, encouraging begging is not the most efficient use of your money (and goodwill). If you want to help out then do some volunteer work in the destination or donate some money to a local charity for the homeless or loan some money to a poor entrepreneur via Kiva.

14. Be wary of using your credit card at an internet cafe


Image by TimYang.net

Internet cafes’ computers may have keylogger software or hardware that records your key strokes, so unscrupulous characters (not necessarily the owners of the cafe) can see the username and password to your online accounts (banking, email etc) or grab your credit card details. A good trick to make this more challenging for them has been proposed by Thorn Tree user Karlo: open a couple of other browser windows (for the website you are using) and half way through entering your passwords or credit card information type incorrect information into these windows.

15. Don’t pat stray dogs and cats


This is more of a ‘note to self’ than to you, after a stray dog tried to pull my thumb off in Buenos Aires. You may be missing your pets at home, but stray animals may be carrying rabies and other fun infections (and big teeth). You should also not feed monkeys, for the same reason. (Pictured above is me with an affectionate Siamese cat in Bangkok — who belonged to this store owner.)

16. Your worst enemy may be your travel companion


Image by Ed Yourdon

Often your travel companions will take risks that compromise your safety. They’ll ask for help from people that you wouldn’t go near, they’ll aggravate a situation with arrogance, or they’ll break any number of the no-nos mentioned above. Don’t submit to their peer pressure. Stand your ground. And if they continue to be unsafe then consider parting ways.”

Air Asia Special Assistance

Jumpa pulak gambar ni dengan google image search, source dia ada kat bawah..

Salam Pembaca..

Korang perasan tak bila kita beli tiket Air Asia ada option untuk “click here if you need a special assistance, Please call 48 hours before flight, otherwise we will not responsible the availability for the assistance needed….” Bla bla bla, itulaa lebih kurang. 2 minggu lepas saya bawak mak ayah saya balik Kedah, kampung dia. Ayah saya stroke tapi alhamdulillah lepas urut masih boleh berjalan, tapi amat perlahan kerana kaki kanan dia tak kuat… syukur dia masih boleh naik tangga, kalau tak pening jugak nak turun tangga kat Alor Setar airport. Kalau KL dengan KK airport AirAsia ada ambulift.. takpe sangat… dan melalui facebook ada saksi tengok kalau orang tu tak boleh berjalan langsung, staff Airasia akan angkat diorang ramai-ramai pakai kerusi roda ke dalam flight..bayangkan ayah saya yang dekat 80kg, macam mana ek. Takpela.. bukan itu yang nak saya cerita. tapi pasal service call center diorang ni. Sekarang no hotline yang 03-2xxxxxxxx tu jangan harap laa korang nak boleh cakap dengan operator dia tu, memang option dia dah takde, semua easy access menu. Untuk bercakap dengan operator kena pakai talian 600 85 9999 ( kalau tak salah ) tu pun jangan harap korang boleh cakap dengan operator dalam 1 atau 2 minit. Dahla tak boleh call dari nombor selain TM, caj dia RM1.95 seminit.. abang saya yang tolong callkan abih dekat 20 minit untuk 3 kali call masih tak dapat cakap dengan operator dia.. habih bil dia berpuluh-puluh ringgit.

Saya amatlaa panas masa tu, siap hentam diorang kat website dan email feedback untuk talian 600 tu, yang lawaknya boleh pulak return mail cakap, mailbox tu dah penuh.. huhu nampak sangat banyak sangat yang komen ni. Jadi korang tak payah call, pergi airport awal gila dan request wheelchair kat kaunter dia R40, kena pulak bayar RM12 satu. Saya sempat bising masa check in, dan boleh pulak staff diorang cakap memang susah call center tu. Untuk pengetahuan, call center Air Asia dah di out source kan macam ASTRO, tapi pada saya Air Asia patut monitor mende ni.

Pilihan lain sesiapa yang perlukan bantuan khas, anda boleh gunakan MAS kalau berduit lebih, dan tak salah kalau anda pakai Fire Fly, airport dia kecik, Subang Airport. takyah tolak wheelchair jauh-jauh dan tangga untuk flight ATR-100 tu ada 5 anak tangga je, taklaa susah orang tua kita naik tangga tinggi-tinggi. Saya baru teringat pasal Fire Fly ni lepas beli tiket AirAsia dan sememangnya lepas ni MAS atau FireFly akan menjadi pilihan saya untuk bawak orang tua saya balik ke kampung diorang.

Article that you may interest: http://www.petertan.com/blog/2008/04/14/airasia-beat-and-what-disabled-people-really-need/