Travelog Part 4 – Sebelum Pergi Melancong

Salam Pembaca..

Dah 2 minggu tak update pasal cerita melancong ni ek… kot-kot laa pembaca senyap nak baca.. OKlaaa kali ni saya nak cerita persedian yang perlu anda buat apabila keluar negara… Secara ringkasnya:

(a) Bagasi anda… bawa yang perlu sahaja, dan sediakan ruang kosong untuk anda isi segala cenderahati yang dibeli diluar negara nanti… macam saya dulu, saya bawa segala bekalan makanan malaysia, sambal segera, rendang segera dan periuk nasi kecik.. masa tu sebab isteri ikut, jadi bila saya pergi kerja dia bolehlaa masak-masak kat hotel… tapi beg kami tetap kecil.. size 20 dan 21 sahaja… Tetapi jika anda melancong ke Australia, anda tidak dibenarkan membawa sebarang makanan basah dan juga produk tenusu. Berbeza dengan negara Europe, anda boleh bawak apa saja.. jangan benda haram sudah laa.

(b) Kad kredit – amat perlu ketika kecemasan dan juga kalau tak cukup duit. Anda tidak digalakkan membawa wang tunai terlampau banyak demi keselamatan. Kad kredit boleh digunakan untuk membayar hotel dan juga membeli belah. Anda juga boleh membeli internet access. Sebab kebanyakan Wifi Hotspot di Airport dan juga di sesetengah hotel berbayar memerlukan kita membeli akses untuk sejam, sehari dan sebagainya. Tetapi jangan lupa untuk menelefon pihak bank untuk mengaktifkan transaksi anda di luar negara sepanjang masa anda berada di luar negara, kalau tak percuma je kena “reject”. Penggunaan kad kredit di luar negara juga lebih bagus sebab ia berdasarkan kadar tukaran mata wang semasa. Sebagai contoh sebelum anda keluar negara matawang Euro adalah RM4.68 bagi satu Euro, mana tau bila dah keluar negara tiba-tiba matawang Euro jatuh, kan untung.

(c) Kalau anda pakai post paid ( mungkin Maxis je kot ) dan tak pernah pergi keluar negara lagi, anda kena telefon khidmat pelanggan untuk aktifkan roaming. Kalau tak free je takde line masa kat luar negara nanti. Kalau prepaid takde masalah rasanya.

(d) Pakaian yang bersesuaian. Tak semestinya anda perlu membawa baju salji yang tebal bila anda pergi melancong sebab bukan sepanjang masa anda berada di luar kan, cukuplah dengan jaket tebal dan juga “Long John: baju yang melekat kat kulit tu. Tapi jika anda nak bawa jugak, anda boleh beli plastic yang boleh anda kepekkan dia untuk mampatkan baju tu, nak senang pakai vakum untuk sedut udara dalam dia tu.

(e) Pastikan passport anda masih “valid” sekurang-kurangnya lebih tiga bulan dari tarikh tamat, sebab ada sesetengah negara tak benarkan anda masuk dan juga pihak imigresen Malaysia juga ada hak untuk menyekat anda dari keluar negara. Fotokopi semua passport dan juga kad pengenalan anda, simpan ditempat berasingan untuk keselamatan.

Oklaa.. sehingga jumpa lagi, nanti saya cerita pengalaman semasa di sana pulak..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: