“Home”

Scene menarik dari "Home"

Scene menarik dari "Home"

Salam Pembaca..

Semalam saya layan satu rencana yang saya download menggunakan program torrent “Vuze” saya ( http://vuze.com ) bertajuk Home. Menyentuh perasaan terutamanya untuk orang yang seperti saya ( org greenpeace ) 🙂 So disini saya keluarkan beberapa fakta untuk renungan bersama:

1. Dubai mendapat sinaran matahari sepanjang tahun tapi tiada satupun panel solar digunakan secara komersial di sana.

2. Setiap tahun 13 juta hektar hutan hilang dari bumi.

3. Suhu dunia pada 15 tahun kebelakangan ini adalah yang palin tinggi penah direkodkan

4. Litupan ais di kedua-dua kutub 40% lebih nipis berbanding 40 tahun dahulu

5. Separuh kekayaan di dunia hanya dinikmati oleh 2% populasinya yang kaya raya menyebabkan jurang antara kaya dan miskin

amat besar

6. Separuh daripada negara yang miskin adalah dari negara yang kaya dengan sumber

"Easter Island" yang tanahnya gersang tanpa sebarang tanaman.

"Easter Island" yang tanahnya gersang tanpa sebarang tanaman.

Penah dengar cerita pasal puak “Rapanui”? Satu tamadun yang lenyap di “Easter Island” yang terletak di selatan perairan pasifik dekat dengan Chile. Pulau ini di jumpai pada 1722 kosong tanpa apa-apa hidupan dan hanya tinggal patung berbentuk orang yang diukir pada batu setinggi 17 meter. Mengikut sejarah puak ini menggunakan segala sumber alam di sana tanpa satupun yang tinggal. Semua pokok ditebang untuk kayu balak, sampai berlaku hakisan tanah. Nak pergi tangkap ikan kat laut pun tak boleh sebab takde kayu balak nak buat perahu. Disebabkan populasi yang semakin tinggi, akhirnya lenyaplah sebuah tamadun manusia yang amat tinggi ketika zaman itu.

Berbalik kepada video rencana ini, anda boleh mendownload HD video dari program vuze tersebut dan kalau nak puas hati boleh sambung ke LCD tv anda dengan menggunakan laptop atau portable HD player ( WD TV ) dan sebagainya. Baru layan. Dan anda juga boleh layari http://goodplanet.org dan boleh tengok secara online disitu. Kat bawah ni saya boleh letak link trailer je sebab video penuh dia selama 1 jam setengah hanya boleh tengok  kat website dia. Secara teknikal cinematografi video ni amat menarik, cantik dan kita boleh pergi ke merata ceruk dunia, dan semua scene diambil dari udara. Jadi sama-samalaa kita fikir-fikirkan yang alam ciptaan Allah taa’la ni bukan untuk kita sahaja, kerana ia milik kita semua. Sama-samala kita jaga dia baik-baik, walaupun sikit sumbangan dia tapi besar kesannya.

p/s Sedih bila tengok KL da jerubu balik…. tak sudah-sudah kes ni.. patut tangkap je masuk penjara sapa yang buat pembakaran terbuka tu..

Advertisements

Agenda Premasonary – Dunia Kiamat 2012?

Salam Pembaca..

Hari ni 4 Julai…. mmm genap 30 thn umur saya, dan kalau kira ikut kalendar Hijrah umur saya akan genap 31 pada 8 syaaban.. mm kira-kira sebulan lagi… dah tua dah rasanya, syukur alhamdulillah dengan apa yang saya kecapi selama ini… dan insyaallah akan meninggalkan zaman bujang tahun ni gak, bila? tunggu je laa ek… tapi sebab outstation hari ni celebrate birthday kat MLNG dalam Field Auxilliary Room ( FAR ) atau substation laa senang kalau kat sesetengah tempat tu.. huhu..

Oklaaa dulu saya ada cerita kat blog ni pasal AntiChrist atau Anti Dajal ni. iaitu satu gerakan premasonary yang ditunjangi oleh yahudi Zionis untuk memesongkan puak Islam dan Kristian supaya memuja dan bergantung kepada Zionis sebagai pemimpin dunia yang mana diorang amat menyanjungi Dajal yang akan turun dan disambut oleh mereka. Tapi malas nak cerita banyak, sedar tak sedar banyak dah filem yang menjurus ke arah ini. Filem yang menunjukan seseorang tu sebagai penyelamat dunia, dunia nak kiamat dan terdapat makhluk asing yang akan memilih pasangan yang boleh dikatakan the only selected ( Knowing ) terbaru kisah Angle and Demon.. kisah pembunuhan ketua paderi oleh puak anti kristian ( tapi tidak dinyatakan secara jelas ) ..

Sebenarnya saya tertengok satu trailer dari internet kat program torrent saya Vuze, nampak tajuk 2012. Lantas teringat dahulu, hampir setiap hari saya lalu kat satu kedai buku di Mannheim, Germany dulu ada poster buku besar 2012, gambar yang dunia ni musnah sebab kiamat, dan sekarang dah ada pulak filem dia yang akan keluar november nanti.. kisah dunia akan kiamat pada 2012. Kalau kita google banyak kepercayaan yang kononnya diramalkan oleh puak Mayan beribu tahun dahulu yang dunia akan kiamat 2012… Tengok trailer ada pulak kapal selam ala kapal nabi Noh untuk menyelamatkan segelintir puak dunia… huhu.. Oklaa kat atas ada link youtube pasal trailer ni… dan anda dijemput untuk melihat sendiri series 50 episod The Arrival mengenai gerakan ini dari kacamata seorang muslim amerika.. boleh cari kat youtube ok.. Sekian..