AppleSlofth at Big Barrel

Restoran Pelik kat Bad-Duckem ( baca dalam sebutan melayu )... Germany wine is the best in the world.. tapi aku takat minum appleslofth je.. Jus epal campur air mineral ada gas

Restoran Pelik kat Bad-Duckem ( baca dalam sebutan melayu )... Germany wine is the best in the world.. tapi aku takat minum appleslofth je.. Jus epal campur air mineral ada gas

Salam Pembaca…

Dulu sebelum datang German, bila ternampak tanda amaran ( achtung ) kat mana-mana, saya akan sebut dia sebagai ashhtung, tapi bila datang sini baru saya tau nak sebut macam mana.. kena sebut sebagai arrrhhhk!!tung. Buat bunyi macam nak buang kahak tu tapi akhirkan dengan tung bukan tui ye..🙂 Sesiapa yang lidah pendek tak boleh sebut rha dan hurup r dengan baik boleh laa belajar cakap Jerman ye.. Nak stay kat German wajib kena belajar cakap German dulu.. sebab kat sini semua cakap dalam bahasa German. Orang Turki, India, Cina, Melayu terutamanya student-student tu semua cakap German. Kalau kat kedai buku dia, sebijik haram buku English pun takde, Quran pun tulis dalam bahasa German.. Masyarakat dia agak friendly dan tidak racist dengan muslim seperti yang berlaku di amerika… Saya masuk dulu pun imigresen main cop je passport, dulu kat Bangkok pun kena amik gambar kat kaunter imigresen dia masuk database diorang. Tapi sebab diorang tak pandai cakap ongputeh so jadi susah laa sikit nak berkomunikasi dengan diorang.. kalau nak bayar kat kaunter pun diorang wish dengan Hello, akhiri dengan “Dankesyen” ( terima kasih ) dan siap bye-bye lagi dengan “shew”… yang lebih-lebih tu tak paham.. huhu.

Ok nak cite pasal Wine Gate lagi.. Sabtu lepas saya pergi ke sebuah restoran berbentuk Wine Barrel yang terbesar kat dunia di Bad Durkem.. yang dah berusia 75 tahun.. Ikut sejarah Barrel tu asalnya digunakan untuk peram arak sebanyak 1.7 juta liter.. Dibuat dari 200 batang pokok pine dari hutan Black Forest. Dan pada 1956 barrel tu dijadikan restoran dua tingkat yang boleh memuatkan sehingga 200 orang pada musim panas dengan 120 orang di dalam. Sumber pamplet Durkheimer Fass dari awek waiter restoran tu yang akhirnya boleh cakap ongputeh sikit-sikit..

Video atas ni amik dari dalam BMW 9 seater yang bos aku sewa untuk bawak kami orang sepanjang kat sini

Picture of Entry. Kat Tittisee Lake dengan bunga tulip. Gambar kecik buah strawberry yang besar bangat.. 2.89 Euro

Picture of Entry. Kat Tittisee Lake dengan bunga tulip. Gambar kecik buah strawberry yang besar bangat.. 2.89 Euro

2 Responses to AppleSlofth at Big Barrel

  1. mamaizzmi berkata:

    nampak macam kat malaysia jer dik, yang macam sawah padi tu ladang gandum ker, ada pulak bukit2…panas ke sejuk kat sana???

  2. zairol79 berkata:

    awai bangun… kat sini tak tido pun lagi… lupa nak cite yang hijau dan kuning tu pokok raht nama dia ( x tau nak eja 0 tapi guna untuk buat Biodiesel.. suasana nyaman sekali 18 – 22 degree celcius sahaja..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: