Le Tour de Germany Coutryside

france borderSalam Pembaca.. Isnin ni genap 2 minggu saya kat Germany ni… weekend pertama bersama client agak stress menghadapi kerenah diorang.. tapi apa boleh buat, sebagai vendor kena telan je laa.. Untuk meluangkan masa bersama client di hujung minggu biasanya bos saya akan bawak kami semua berjalan-jaln di sekitar Jerman ni. hari ni dia bawa kami ke Wissembourg. Bandar pertama dari sempadan Perancis melalui Wine Gate di sempadan German. Kagum juga apabila hampir semua negara di ropah ini bergabung membentuk kesatuan eropah. Kalau berdasarkan dari Bendera Kesatuan Eropah tu ada 12 negara bergabung seperti France, Greece, Switzerland, Holland dan sebagainya dengan rasa semangat setiakawan membuka pintu sempadan masing-masing dan  menggunakan matawang yang sama iaitu Euro. Kecuali Switzerland sahaja kalau nak masuk negara dia dari negara kesatuan yang lain kena cop passport. So macam jadi negeri-negeri kat semenanjung je laa.. tapi yang pelik bagi setiap negara, lain sistem pemerintahan, dan juga lain bahasa.. huhu.. nasib laa kat Wissembourg tu dekat sempadan tu diorang boleh cakap Jerman lagi, so boleh laa saya cakap terima kasih lagi dalam Jerman “Danke Syen”.

Colmar France kat Bukit tinggi resort tiru bandar ni laa kot.. Malaysia boleh laa katakan :-)

Colmar France kat Bukit tinggi resort tiru bandar ni laa kot.. Malaysia boleh laa katakan🙂

Lepas jalan-jalan jap kat bandar colmar france tu, kitorang pergi menyusuri ladang anggur yang beratus-ratus hektar luasnya untuk tengok tempat dimana wine dibuat sejak beratus-raus tahun dahulu kat Winzergen, semua cara tradisional dah jadi perhiasan kat tepi jalan. Pokok pun baru je nak tumbuh tunas.. kalau nak tgk buah anggur kena gi masa harvesting time laa masa nak masuk winter nanti. Sejuk laa pulak nanti.

Ladang anggur baru je tumbuh tunas.. gambar kecik ladang barli.. pun baru tanam.. macam sawah padi kat kedah je

Ladang anggur baru je tumbuh tunas.. gambar kecik ladang barli.. pun baru tanam.. macam sawah padi kat kedah je

Permandangan dari atas bukit 500m dari aras laut... gambar kecik tu cable car yang kami naik.. huhu nasib laa gayat aku dah hilang tua-tua ni :-)

Permandangan dari atas bukit 500m dari aras laut... gambar kecik tu cable car yang kami naik.. huhu nasib laa gayat aku dah hilang tua-tua ni🙂

Lepas tu bos bawak kami orang pergi melawat 2 buat castle atau kubu yang digunakan pada kurun ke 12 yang dulu sebagai kubu pertahanan. Dah lupa nama tempat tu apa. dahlaa susah nak sebut. Tapi yang kedua tu kat Freiheitspfad, besar sikit dah ada muzium. Muzium je tak masuk sebab mungkin bos kitorang tak larat dah nak sponsor segala-galanya… hehe. itulaa catatan dari Germany..sampai jumpa lagi Bis Bald!

Class restoran ni and its damn huge man.. small picture is my dinner, steam asparagus with sour cream, potato and grill salmon fish. Sebab free so this is the time to try rite?

Class restoran ni and its damn huge man.. small picture is my dinner, steam asparagus with sour cream, potato and grill salmon fish. Sebab free so this is the time to try rite?

8 Responses to Le Tour de Germany Coutryside

  1. lin berkata:

    Brp lama perjalanan ke sempadan France tu?

  2. spifoez berkata:

    Wah bez la ko roy skang dh pi luaq noooooooo.. rezeki la tu.. pa citaq hang? bila kawen?

  3. ieza berkata:

    patut ler senyap..dah sampai germany rupenye dia..uhuuhuh..jgn lupa beli kan ku souvenir tau..hehe

  4. cik oren berkata:

    wei..mknan tu halal x wei? gerun je aku tgk…hoho..

    sorry beb sbb br pas tgk Dirty Job..ttb aku terpk mknan ko tu..huhu

  5. Zairol berkata:

    Ju.. aku jadi vegetarian laa kat sini… tu sayur asparagus kukus.. dgn ikan salmon panggang… ikan diorg xkan grill sama dgn daging.. nanti bau lain… dah dok kat tempat mat salleh. sometime kena darurat laaa sikit.. kalau nak bantai kena gi restoran turki je laaa…

  6. Fuad berkata:

    Eh..tak kan tensen ngan client kot. Kemceng sakan la ko ngan Boon ye. Kem salam kat dia.. Haha..

  7. ikmal3425 berkata:

    wah…ptt lh lamer tk der ekk…g jerman ko yer…nnt samapi kn slm aku kt hitler yer…huhuhu..jgn luper buah tgn n buah kaki sekali…

  8. Many thanks for the excellent post. Actually captivating.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: