Smile.. You in TV3

Assalamualaikum dan salam pembaca… dok tengah sibuk-sibuk buat assignment teringat pula nak mengeshow video yang saya capture dari http://www.tv3.com.my Sabtu lepas masa dok baring-baring sambil mood ngantuk tengok berita 1:30 kat TV3, terdengar berita pasal masalah air kat Felda… ingat Felda kat area Triang, tup-tup rupanya kampung saya .. terus hilang mengantuk.. bingkas bangun telefon kampung kot-kot tertengok berita.. tapi diorang tak tengok.. then siap pesan lagi kat ayah saya suruh tengok berita pada malam tu.. hehe.. rasanya ni kali kedua Felda saya masuk tv.. mula-mula masa saya darjah dua ke tiga laa macam tu.. tupun masuk tv gara-gara nak pilihanraya umum…

Kali ni mengenai masalah air kat kampung kami.. mende ni dah lama berlaku 4-5 tahun dah.. sampai dah lali dah rasanya.. biasa bila saya balik rumah saya akan check air dulu.. tapi kalau bukan waktu cuti raya.. oklaa sikit.. sekurang-kurangnya selang sehari dua ada air.. tapi kalau waktu raya.. terpaksa buat catuan air.. dahla segala macam kelengkapan kena buat.. air takde.. dah jadi kebiasaan kat kampung kami pakai pinggan dengan cawan polisterin bila raya gara-gara takde air.. Mana-mana yang dekat balik rumah diorang dulu untuk mandi-mandi dan bersiap untuk raya.. kalau tak habih la air satu kolah yang sememangnya besar kat bilik air rumah kami tu.

Itula yang biasa berlaku kat Felda-Felda, mentang-mentangla kebanyakannya orang-orang kampung, tapi YB-YB ni tak ingat yang kebanyakan anak-anak Felda ni juga bekerjaya. Ada yang tinggal satu floor dengan staff-staff TV3 tau.. asalnya memang saya nak war-warkan kat TV3 isu ni, sementalah selalu berbual dengan staff TV3 tu masa nak pergi kerja.. tapi dah ada yang lebih terdahulu.. tahniah orang Felda Sungai Kemahal.. kita tuntut janji ADUN kita tu.. kalau tak pandai-pandaila kita lakukan apa yang “terbaik” untuknya.

We Will not go Down – Micheal Heart

Salam Pembaca……

asalnya malam ni nak bercoret pasal jalan-jalan cari mkn masa cuti raya cina yang lepas, tetapi petang tadi kakak saya call suruh cari video perang gaza untuk ditayangkan kat satu majlis kat sekolah dia esok.. sebab dia agak rabun dalam IT dan pakai internet berukband dan bukan broadband macam saya ni, so saya browse-browse la video kat youtube tadi. Pastu burukla muka dia nak download email saya pulak nanti.. hehe. Masa dok cari tu terjumpa 2 video yang amat menarik. Tersentuh bila melihat video “Song for Palestine nyanyian Raihan yang diedit oleh saudara Mohd Safwan. Video dia dimasukkan dengan selitan khutbah jumaat dan klip dari filem Kingdom of Heaven yang ditayang pada tahun 2005 yang lalu. Cerita mengenai perang salib merebut Baitulmuqadis. Sedutan khutbah tersebut betul-betul menyentuh jiwa kepada sapa-sapa yang mendengarnya termasukla saya.

Video Kedua ciptaan dan nyanyian Micheal Heart, suara dia ala-ala penyanyi Chris Daughtry pun ada.Song for Gaza – “We will not down”. Seorang gitarist dan pencipta lirik bebas di Los Angeles. dan semestinya dia bukan orang Yahudi. http://www.michaelheart.com/.  Seperti ramai kata orang apa yang berlaku di Gaza adalah bukan perang agama semata-mata tetapi perang mempertahankan tanah air dan juga perang penghapusan etnik. Sama-sama laa kita fikir kerana ada yang lebih penting untuk kita renungkan bersama daripada kita membuang masa memikirkan hal duniawi dan politik semasa. Bak kata bekas Mufti Perlis di dalam Mingguan Malaysia ahad lepas, lebih kurang bunyinya “jadikan hidup kita hanya sebagai musafir semata-mata kerana ada yang lebih penting untuk kita lakukan lagi di dunia ini”.

Sekian Wassalam