Accident? Kemalangan?

Suriaku yang kepek.. pandu dengan berhati-hati

Suriaku yang kepek.. pandu dengan berhati-hati

Sempena hari krismas yang bakal menjelang, bos saya mengajak kami orang satu office ( 10 orang je ) untuk makan tengah hari di Hotel Hilton PJ. Saya bersama 2nd bos dan 2 orang rakan keluar agak lambat apabila masing-masing ingin menunaikan hajat di bilik kecil. Keadaan jalan agak sibuk.. di dalam perjalanan, 2nd bos saya bertanya. “How your car?” Mmm.. Its almost 2 years already”. Its still look new balas dia.. macam biasa saya pun kembanglaa semangkuk. Tiba di traffic light menuju ke Federal Highway, saya terperangkap di laluan susur ke highway. Selepas melihat 3 lorong sebelah kanan saya yang kosong saya pun ingin menukar lorong untuk terus kehadapan. Selepas melihas cermin sisi, saya pun menjongotkan sikit muncung kereta saya. Tiba-tiba sepatah kata dari kawan saya Roy! dah patah yang kedua terdengar bunyi bergesel dihadapan kereta saya.. fuh bergesel.. tapi bila tiba patah yang ketiga nampak lampu depan kanan kereta saya terangkat keatas. Beberapa ketika lepas tu ada seorang pemandu motosikal berhenti dihadapan kereta saya memberi isyarat bumper depan saya jatuh. Semua berlaku sekelip mata, Selepas beberapa kali saya mengelipkan mata keluar seorang black ( kalau niger diorang marah pulak.. tapi peduli apa aku ) kemungkinan student bersama foreigner cina perempuan 2 orang. Mamat hitam tu dengan rasa tak puas hati menyalahkan saya walaupun dia tidak sedar yang dia membawa kereta dengan laju dihadapan lampu trafik yang merah menyala didepannya. Tiada hon dan inisiatif untuk mengelak dibuat olehnya. Malas nak cakap banyak saya cakap. “No need to argue here.. we go to police station and make a police report first”. Tetapi by law saya tetap bersalah walaupun secara atitutte budak itam tu memandu dengan cuai sekali… Huhu itulah pengalaman pertama saya terlibat dalam kemalangan jalan raya yang memerlukan police report dibuat. Dulu masa zaman motor setakat jatuh lap cecah telinga je.. dapat sakit sendiri. 🙂

Berdasarkan pengalaman dan cerita rakan-rakan dan pembacaan, berikut saya senaraikan sedikit tips apabila anda berhadapan dengan kemalangan:

Kemalangan dengan orang lain

1.  Cuba bawa kenderaan anda ketepi jalan terlebih dahulu untuk mengelakkan kesesakan.

2.  Cuba bertenang, dan jangan gelabah. Situasi panik menyebabkan anda mudah marah dan bergaduh dengan orang lain. Jika perlu telefon sahaja polis untuk keselamatan diri anda.

3.  Jika kereta anda dan pihak terlibat rosak sedikit, anda boleh menyelesaikan diluar kes polis. kerana undang-undang di Malaysia, kes langgar dari belakang dan cuba menukar lorong adalah salah. Dari anda kena saman RM300, bagus anda beri RM100-RM200 ke pihak terlibat untuk dia cat balik bumber belakang dia.

4.   Kalau kes yang serius, buat police report dan claim insuran walaupun anda mungkin kena saman.

Workshop dan Tow Service

1. Sejurus sahaja selepas kemalangan, akan banyak lori tow dan tokey-tokey workshop yang memancing anda untuk menghantar kereta anda ke workshop mereka. Biasanya ramai orang tepengaruh untuk mengikut sahaja tanpa berfikir panjang. Kalau anda menggunakan syarikat insuran yang bagus, terdapat perkhidmatan tow percuma 24 jam. Telefon sahaja talian hotline mereka kerana banyak workshop-workshop berdaftar di bawah syarikat mereka.

2.  Jika kereta anda masih baru, dan memikirkan kualiti pembaikan, hantar sahaja kereta anda ke pusat servis kereta anda. Di pusat servis, pekerja mereka makan gaji dan hanya akan menukar barang yang perlu sahaja dan original. Apa yang takut berlaku di workshop-workshop biasa ialah kualiti pembaikan dimana mereka cuba membaiki sahaja apa yang patut ditukar tetapi claim sebagai barang baru. Dan mungkin terdapat kerosakan lain yang tidak diperbaiki oleh mereka.

Insuran

1.  Dapatkan syarikat insuran yang betul-betul berkualiti seperti Etiqa Maybank, Ambank, Takaful dan AIG. Syarikat ini biasanya akan memproses permohonan anda dengan cepat dan sistematik. Jika anda mahu renew insuran pastikan jumlah perlindungan anda tinggi bagi tahun pertama dan kedua kereta anda kerana anda belum lagi memulakan bayaran kereta anda. Ini kerana pada tahun pertama dan kedua, anda hanya membayar interest kereta anda yang mungkin mencecah RM10000. Penurunan yang banyak menyebabkan anda sukar mendapatkan nilai tertinggi sekiranya kereta anda hilang ataupun mengalami kerosakan yang teruk (totally damage)

Nota kaki: Petua.. jangan terlampau banyak buat plan. kerana plan banyak-banyak ni kadang-kadang menyebabkannya dia tak jadi secara tiba-tiba.. huhu.. itulaa planning melancong saya nampaknya kena cancel la.. dan planning untuk naik motor hari ni rupa-rupanya betul-betul terjadi.. kena jadi mat rempit laa sekejap.. huhu 😦

Advertisements

Snippets – Happy Birthday Mahathir

Assalamualaikum & Good Day..

Why I put it snippets? Mmmm maybe people will thinking that I’m start writing about politic in my blog…. But for me politic is more on encouraging people to join some political party or to get support from public. But Mahathir is our former Prime Minister and he not joining any political party already. So this post is just to recall something that happened already. Honestly I don’t like politic. Our politic in Malaysia is full of crap and not even one politician nowadays in Malaysia really serve to our country. Even in Mahathir era, we heard some rubbish here and there but at least we get something better right. We are now using almost all the outcome that came from his brilliant idea; we shopping at KLCC, using Putra LRT or Monorail to go to KL Central, then using fastest train to KLIA for just 28 minutes. So just my two cent.. Wish all the best to Malaysia, remember, we are not the most develop country among the developing country in Asia already.. So something have to be done now.

Source: http://news.my.msn.com/article.aspx?cp-documentid=1841998&page=1

No other name has been so closely knit into Malaysia’s recent history than Tun Dr Mahathir Mohamad. Fondly called Dr M, he was Malaysia’s longest serving Prime Minister, occupying that seat from 1981 to 2003. A man of all embracing vision, one can say without a doubt Malaysia’s former premier always spoke his mind.

On December 20th, our ‘Bapa Pemodenan’ turns 83. In celebrating his birthday, we take a look back at the premiership of the much loved and often controversial Dr M.

568b13582984f19255611d48b18d

The beginning… Malaysia's former Prime Minister Tun Hussein Onn, left, greets Prime Minister Mahathir Mohamad after he nominated Mahathir as his successor, shown in this 1981 photo in Kuala Lumpur, Malaysia.That was the beginning. He then ruled the country for a long 22 years, building Malaysia into a leading economy of South East Asia.(AP Photo, File)

Twin Tower

Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad tours the site of the Petronas Twin Towers shortly after officiating a topping-out ceremony for the 88-story building in Kuala Lumpur, 1996. The towers, now with a height of 451.9 meters (1,482.6 feet), are one of the tallest structures in the world. (AP Photo)

star

Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad gives the thumbs-up while standing next to a Light Transit Rail (LRT) train, September 8, 1996. The long-awaited LRT system, was intended to bring relief to the traffic-choked city. (AP Photo)

George Soros, a self-made Hungarian-born billionaire, right, speaks with Dr Mahathir Mohamad during a joint news conference at a hotel in Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, Dec. 15, 2006. Mahathir, who once called Soros a "moron," met with him for the first time since the economic crisis made them bitter foes, and also explained to the Jewish billionaire that he (Mahathir) was not anti-Semitic despite his persistent criticism of Israel. (AP Photo)

George Soros, a self-made Hungarian-born billionaire, right, speaks with Dr Mahathir Mohamad during a joint news conference at a hotel in Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, Dec. 15, 2006. Mahathir, who once called Soros a "moron," met with him for the first time since the economic crisis made them bitter foes, and also explained to the Jewish billionaire that he (Mahathir) was not anti-Semitic despite his persistent criticism of Israel. (AP Photo)

After handing power over to his successor, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Tun Dr Mahathir Mohamad prays before leaving the prime minister's office in Putrajaya, Malaysia, Friday, Oct. 31, 2003.

After handing power over to his successor, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Tun Dr Mahathir Mohamad prays before leaving the prime minister's office in Putrajaya, Malaysia, Friday, Oct. 31, 2003.

The image of Dr Mahathir will remain iconic to Malaysians. In this file photo, a young supporter is seen standing beside the portrait of Mahathir Mohamad outside an airport in Subang, Malaysia, May 27, 2008

The image of Dr Mahathir will remain iconic to Malaysians. In this file photo, a young supporter is seen standing beside the portrait of Mahathir Mohamad outside an airport in Subang, Malaysia, May 27, 2008

Roydotcom : “Waiting for other reporter from oversea to write about Pak Lah soon on his birthday… :-)”

Kerja dan Cuti-Cuti Malaysia

Salam Pembaca
Tak sangka kita dah dekat ke penghujung tahun yek… Best jugak rasa…tak sabar nak menghabiskan cuti saya hujung tahun ni.. dan banyak jugak aktiviti dirancang bersama keluarga dan rakan-rakan… dengan hanya amik 4 hari saya boleh cuti dari 24 sampai laa 2 hari tahun baru 2009. Syarikat saya sebab based german, so pada 24 dan 31 dapat half day.. so kami orang pakat-pakat laa ambik lagi half day untuk cuti terus tutup office… kan budaya mat saleh kena balik rumah masak ayam turkey besar yang lubang buntutnya muat masuk dalam kepala Mr. Bean tu.. 🙂 ( huhu jangan fikir yang lebih-lebih ye ) Bercakap mengenai kerja saya ada persoalan sikit.. pernah tak korang rasa kepenatan bekerja sampai kepala pening dan tulang belakang kat bawah bahu sengal-sengal.. so cara terbaik berhenti dari bekerja dan baring atau cari kerusi urut. Itula yang saya alami dan pelik juga tengok orang lain yang dapat bertahan kat pejabat sampai 8-9 malam.. saya paling lama pukul 7 dah cukup.. kerana pejabat kat pergi, rumah kata mari, katil kata rindu.. So ada juga sesetengah company besar seperti google yang menyediakan segala jenis rekreasi di pejabat seperti snooker, bilik rehat, kolam renang, kerusi urut untuk pekerja-pekerjanya. Patutlaa Google Inc dapat bermacam-macam idea dalam bisnesnya kan.

Cakap pasal cuti pulak.. mmmm perasan tak budaya rakyat Malaysia especially kat bandar yang suka menghabihkan hujung minggu atau bercuti di Shopping Complex.. asal hujung minggu je habih jammed jalan kat tempat-tempat tumpuan bershopping.. padahal kebanyakan windows shopping je.. sebab tu laa rakyat Malaysia antara 5 negara di dunia yang rakyatnya suka bershopping selepas didahului oleh Hong Kong ( mmm kalau tak salah la ) Dan alangkah baiknya hujung minggu di penuhi dengan aktiviti yang sihat.. bangun awal pagi pergi jogging-jogging ke… Ni kalau pukul 7-8 pagi tu sunyi sepi taman-taman.. Kekadang kalau saya ter jogging kat taman IKEA tu sorang-sorang je… aman rasa…
Oklaa.. Selamat bercuti semua..

p/s Pernah naik KLIA Express? RM35 kan dari KLIA ke KL Central?… Bagi sesiapa yang nak berjimat anda boleh ke KL Central dari KLIA dengan hanya RM15 sahaja. So caranya naik KLIA Transit ke stesen Putrajaya RM6.00 ( sen tak pasti ) dan keluar sekejap.. tunggu next train dalam 1/2 jam dan sambung perjalanan anda ke KL Central dari putrajaya dengan hanya RM9.00.. so anda akan jimat RM20….banyak tu.. Sekian

Raya Haji- Walaupun Hujan.. tapi kehadiran keluarga dari Kedah memang best ( macam tak kena dengan tajuk je )

Raya Haji- Walaupun Hujan.. tapi kehadiran keluarga dari Kedah memang best (macam tak kena dengan tajuk je )

Dari 10 jejaka kat gambar tu... at least ada 6 yang tak kahwin lagi.. fuh..selamat.. BTW Selamat Pengantin Baru Amir

Dari 10 jejaka kat gambar tu... at least ada 6 yang tak kahwin lagi.. fuh..selamat.. BTW Selamat Pengantin Baru Amir