3D Movie – Journey to the Center of the Earth

Salam Pembaca.. Mmm ingat tak dalam tahun 2002 dulu apabila TV3 mempromosikan Rancangan Senario 3D dan video klip Siti Nurhaliza 3D? Masa tu kalau tak salah kena beli spec mata yang sebelah warna merah tu sebelah warna biru. Maka masa tu puaslaa saya belek-belek TV yang masa tu hanya 16″ nak tengok ada tak ada 3D nya. mmm nampak laa kelabu-kelabu asab sikit. Dahla mutu penerimaan siaran pun kurang.. ada bintik-bintik pulak. Bintik-bintik 3D tuūüôā

Malam sabtu lepas saya tengok cerita Journey to the Center of the Earth kat GSC Midvalley Megamall. sebenarnya dah kali ketiga saya tengok wayang 3D. Dua kali kat IMAX Time Square, panggung wayang terbesar di ASIA setinggi 4 tingkat, wayang pendek 45 minit. Kali ni saya tengok cerita hollywood pulak lakonan Brendan Frasier selama 1 jam setengah. ceritanya agak menarik cuma masalahnya skrinnya agak kecik, jadi sesapa yang nak tengok cerita ni kat Midvalley, pastikan anda pilih seat yang agak ke depan iaitu K РN okay!! Sekali sekala seronok jugak menonton sesuatu yang lain dari lain. Dengan ilmu yang diberikan sedikit kepada kita, maka dapatkanlah kita menipu mata atau ilusi optik kita sedikit sebanyak.

null

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Memang menarik apabila kita dapat mengaplikasikan pandangan stereokospik mata kita supaya imej yang dihasilkan lebih realistik sampai terkeluar dari skrinūüôā hanya dengan memakai cermin mata yang dapat mengasingkan imej yang dihasilkan oleh dua projektor atau kamera semasa imej itu diambil. Ini bermakna cermin mata disebelah kiri hanya dapat membaca imej yang dirakam pada satu kamera dan cermin mata disebelah kanan akan membaca imej yang dirakam oleh satu lagi kamera. Sebab tu kalau kita bukak spec tu imej dia jadi kabur dan berlapis..

Sekian Terima Kasih…

p/s Jom kita tengok wayang ramai-ramai. Kualiti lebih baik dan ada suntingan FINAS tau. Mmm bestnye jadi tokey wayang sekarang.. Sekali show je dah dapat ribu-ribu ringgit

One Response to 3D Movie – Journey to the Center of the Earth

  1. expertester berkata:

    Ha ha, betul betul. Aku first time tengok wayang 3D kat Imax tu…perak dan jakun giler. Tergezut la jugak bila macam-macam makhluk keluar dari screen macam nak terkam penonton yang kat seat tu. Memang mengasyikkan tengok screen 4 tingkat tu.

    Sekarang pun, kalau ada peluang masih layan imax tu dengan isteri. Yang tak bestnya, wayangnya sekejap sangat. Mungkin kalau lama sangat, mata kita dapat catch up. Selalu aku perasan, dekat dekat ending wayan tu, aku dah leh nampak imej bertindan walaupun pakai spec tu.’

    Nice one Roy…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: