Mengingati Kisah Lama – Video Slideshow

Assalamualaikum dan Salam Pembaca..

Seperti yang saya tulis dalam ruangan penulis, cita-cita saya untuk menjadi seorang businessman yang berjaya satu masa nanti, dan menjadikan internet sebagai salah satu medium untuk pemasaran. Maka terfikir jugak saya untuk membuat sedikit promosi di laman blog saya ini. Dengan pelawat purata 10 orang sehari (walaupun rasanya ada yang tersesat je masuk), kalau dari 10 tu, jika seorang berminat, boleh lah saya cari duit lebih sikit disituasi ekonomi yang tak tentu hala ini.

Jadi kalau sesiapa yang berminat untuk saya “hidupkan” koleksi-koleksi gambar digital mahupun analog (menggunakan negatif filem) boleh hubungi saya. Dari RM20 anda boleh dapatkan DVD slideshow gambar-gambar anda beserta dengan “transition effect” yang lebih menarik daripada sampel video yang saya tunjukkan dibawah. Mmmm.. mudah saja, anda boleh pos CD koleksi gambar, uploadkan ke email dan kalau besar sangat file zip (jika anda compresskan), anda boleh pakai service dari www.yousendit.com. Bila selesai saya boleh poskan DVD video klip tersebut terhadap anda. Mmmm.. barangkali banyak yang dah tau nak buat slideshow bukan.. tapi takpela, saya tujukan khas untuk sapa-sapa yang tak tau dan malasok 🙂

Sebagai coretan, saya ni adalah seorang yang begitu menghargai kenangan-kenangan lama, seronok kalau bersembang-sembang pasal kisah zaman kecik-kecik dulu, layan gambar mahupun video zaman dulu-dulu.. kadang-kadang sedih pun ada, seronok pun ada. Ada juga beberapa kawan-kawan saya yang boleh dikatakan mempunyai photographic memory.. Memang respect habis kalau dia bercerita zaman sekolah rendah dulu-dulu secara detail, peristiwa main bola, siapa yang jatuh, siapa yang mengamuk kat sekolah.. dan apa yang cikgu sekolah rendah cakap bila dia nak rotan kami orang. Sebab tula kalau boleh saya nak jumpa balik kawan-kawan lama dulu. Itupun kalau diorang menghargai kenangan-kenangan lama dulu kala. Sebab ada sesetengah orang tu tak kisah langsung pasal kawan-kawan lama, kenangan susah senang bersama dulu-dulu, seolah-olah dia tak menghargai langsung orang-orang disekelilingnya dahulu.

Video dibawah ni adalah hasil dari koleksi gambar-gambar lama saya yang telah didigitalkan dari negatif filem yang saya tangkap zaman sekolah-sekolah dulu, hantar je ke kedai gambar, diorang boleh buat. Sebab dah lebih dari sepuluh tahun, kebanyakannya sukar dikenali sekarang kerana masing-masing telah bermutasi merubah rupa bentuk masing-masing terutamanya dibahagian perut.. 🙂 dan juga dibahagian muka. So kepada budak-budak SMKA TAHAP.. Enjoy the video ok.. kalau nak yang DVD Quality, boleh contact aku.. ADIOSS

Dakwah Cara Baru

Assalamualaikum dan Salam Pembaca

Topik yang paling hangat untuk dibincangkan tentulah pasal minyak ye tak? Tapi untuk kita diskusi dan ikutinya secara ilmiah bagus saya bagi orang yang arif dalam hal tersebut, mmm mungkin blog Tun Dr. Mahathir boleh dijadikan rujukan.. http://www.chedet.com. Rasa-rasanya blog beliau boleh jadi blog yang paling hits di dunia..sejuta pelawat hanya dalam masa tak sampai sebulan. Dalam setiap detik ada saja komen yang masuk.. Dan kat sini saya nak kongsi satu data yang saya dapat dalam email tadi.. hanya sebagai rujukan..

Harga minyak sepanjang zaman.. (dalam masa 18 tahun – sejak 1990)

zaman Mahathir
sebelum 90 – RM 0.89
tahun 1990 – RM 1.10 (kenaikan RM 0.21)
01/10/2000 – RM 1.20 ( kenaikan RM 0.10)
20/10/2001 – RM 1.30 (kenaikan RM 0.10)
01/05/2002 – RM 1.32 ( kenaikan RM 0.02)
31/10/2002 – RM 1.33 (kenaikan RM 0.01)
01/03/2003 – RM 1.35 ( kenaikan RM 0.02)
zaman Pak Lah
01/05/2004 – RM 1.37 (kenaikan RM 0.02)
01/10/2004 – RM 1.42 ( kenaikan RM 0.05)
05/05/2005 – RM 1.52 (kenaikan RM 0.10)
31/07/2005 – RM 1.62 ( kenaikan RM 0.10)

28/02/2006 – RM 1.92 (kenaikan RM 0.30)
05/06/2008 – RM 2.70 kenaikan RM 0.78

Nota :
(Skrip dulu-dulu)

1. Kenaikan minyak masih rendah berbanding mana2 pun negara ASEAN.

2. Kerajaan akan pastikan kenaikan tidak membebankan

3. Kerajaan tidak mampu lagi menampung subsidi.

4. Kerajaan memberi jaminan harga runcit petroleum tidak akan dinaikkan lagi pada TAHUN INI.

(Skrip sekarang dan akan datang)
1. Rakyat mestilah mengamalkan hidup jimat cermat.
2. Kita akan memastikan harga bahan api antara yg terendah dirantau ini berbanding Singapura dan Thailand .
3. Bila kita susah, kenalah sama-sama susah, bila masa senang, ‘kita saling membantu’.
4. Penjimatan subsidi RM13.7 billion ‘dipulangkan balik pada rakyat’.
5. Langkah ini adalah ‘situasi menang-menang’.

OK.. cukup pasal minyak.. saya nak cerita pulak pasal dakwah zaman baru nie.. mmm Sabtu lepas tertengok lagi saya cerekarama pasal hari ibu. “mama.net”. Ntah.. saya ni kalau tengok cerita pasal ibu-ibu ni boleh melekat kat depan tv. Ye laa boleh layan sedih-sedih dan menginsafi diri tau.. 🙂 So saya boleh terminat pulak dengan soundtrack dia.. tak tau tajuk lagu.. tapi memang lagu dari Indonesia la..lepas tengok cerita tu, di tengah malam-malam yang bising dengan bunti kenderaan di LDP, saya search Peter Pan, Letto, semua tak jumpa.last-last terjumpa la lagu tu dari Ungu-Andai Ku Tahu. Tengok kat Youtube terjumpa laa banyak juga lagu-lagu Ungu ni yang berkisarkan dakwah, siap ada lagu selawat lagi.. life masa konsert dia.. lucu bila ada guitarist dengan subang-subangnya dan penyanyi ajak penonton ikut ramai-ramai.. macam tak kena tapi situasi tu biasa di Indonesia. Sebab tu ada kumpulan nasyid perempuan dengan main gitar eletriknya nanyi lagu nasyid.

Selain Indonesia konsep dakwah sekarang dipermodenkan di negara-negara Barat. Lagu nasyid dinyanyikan dalam bentuk rap. Dari sudut lain ia boleh menarik minat orang muda terutamanya bukan Islam untuk mendalami ajaran Islam. Seperti contoh kumpulan Native Deen di Amerika Syarikat mengeluarkan album rap dakwah dah jga nasyid yang dipermodenkan dengan konsep muzik terkini.. Kekadang sedap jugak layan lagu-lagu macam tu. Pada saya walaupun untuk bukak hati seseorang tu agak sukar hanya dengan mendengar lagu, namun sekurang-kurangnya ada jugalaa kesedaran kalau nak buat jahat ke, maksiat masa konsert ke dan sebagainya. OKlaa Sekian, Layanlaa lagu Youtube kat atas tu, kalau nak download MP3 dia boleh pergi kat jiwang torrent ye..

p/s: Sedap juga baca segala-gala komen pasal minyak kat chedet.com. Tambah baca masa kat office tadi hehe 🙂