Menonton Sambil Belajar English

subtitlesAssalamualaikum dan salam sejahtera

Banyak pulak idea yang nak dikongsi dengan pembaca.. Internet is my heaven of knowledge. tapi sebab terlampau banyak sangat maklumat, kekadang jem jugak, sebab kalau ada mende yang belum terlintas kat fikiran untuk kita cari, jadi sampai sudah kita tak akan terfikir mende tu. Sejak saya duduk kat KL ni, internet adalah segalanya, sampai kalau nak keluar rumah pun saya akan check google maps dulu. http://maps.google.com. Cari jalan, takut sesat asalnya.. tapi sesat jugak hehe🙂 tapi tips untuk orang yang tak biasa dgn KL nie.. jangan percaya sangat dengan imej satelit kat google map tu. sebab bila dah duduk atas jalan, lain jadinya. Cuma yang penting kita tau apa nama jalan yang kita nak tuju, nak pakai jalan mana, arah mana dah sebagainya.

Oklaa saya nie penggemar cerita bersiri seperti Prison Break, Smallville, dan Heroes.. Cerita Korea tak minat ye. Rasanya sekali je seumur hidup saya terlayan cerita bersiri Kantonese zaman sekolah-sekolah dulu. Akibatnya melekat petang-petang kat rumah lepas sekolah.. huhu. patutnya pergi mandi-mandi sungai. Ke masa sekolah asrama ntah?.. dah lupa.. Oklaa berbalik kepada cerita yang kita download ataupun kita mintak secara percuma dari kawan-kawan kita yang download. Sepanjang beberapa season saya tengok tak terfikir pulak yang kita boleh download subtitles dia dari website, baru-baru ni ntah kenapa googling subtitles tv-tv series tu, then dapat.. itulaa internet.. semua ada. So kepada siapa-siapa yang belum terfikir bolehlah lakukannya sekarang http://www.tvsubtitles.net atau search je kat google. Cerita filem pun boleh download jugak. Fail dia dalam bentuk zip. Kecik je. Extract fail tersebut dan namakan fail tersebut sama dengan fail video dia. Contoh kalau video tu prisonbreakS0312.avi so fail subtitle dia kena la prisonbreakS0312.srt jugak. Make sure anda dah install semua code yang perlu. Biasala kalau dah install storm codec tu takde masalah dah. Dan kepada pengguna Linux Ubuntu, jangan risau dia akan install automatik, siap boleh ejas-ejas tulisan lagi nak besar ke kecik ke..

OK. Selamat Mencuba

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: