Mythbuster… Pemanduan cara gila

trelerAssalamualaikum dan Salam Pembaca

Siapa yang balik kampung Tahun Baru Cina nie..? mmm saya insyaallah akan bawak kereta Suria saya ke Kedah, memenuhi hajat orang tua untuk ke kampung halaman mereka. Saya ada satu idea bijak tetapi bahaya untuk kita cuba bila kita bawa kereta terutamanya kat highway.. Apa kata kita cari treler ke, bas ke then follow dioarang paling best 5 ke 3 meter di belakang mereka, paling best cuba follow sampai ke titik “blind spot” hehe.. sebab dengan cara tu kita boleh menjimatkan minyak kereta kita sehingga 38%.. Tak percaya?… mungkin anda boleh cuba-cuba tonton mythbuster kat Discovery Channel. Berdasarkan sains Fizik, tekanan udara atau rintangan angin yang rendah di belakang lori truck atau bas ke menyebabkan kereta yang mengikut terlalu dekat dengan kelajuan 90km/h,  kurang rintangan angin dan mempunyai daya tujahan yang kuat. Jadi dengan cara itu minyak dapat dijimatkan sebab enjin kereta kita tak yah “ramp” kuat-kuat. Menarik bukan? Kita yang selama ni menyampah dok “follow” belakang bas atau lori mungkin akan bertukar fikiran… tambah pulak  kalau meter minyak kita dah dekat E, pas tu pulak kredit kad kita kena reject kat stesen minyak. Tapi pastikan anda betul-betul seorang pemandu profesional dan jangan gatal-gatal nak pergi cium bontot treler plak.. yelaa, tak nampak jalan, asyik-asyik tengok nombor plat lori je, mana tak ngantuk je tak.. dan pastikan brek kerete anda lagi power dari brek lori tu.. nanti tak pasal-pasal bukan minyak kereta yang jimat, umur anda pulak yang jimat he he.. Sekian, Selamat Bercuti dan Selamat Balik Kampung. Kepada yang bujang, rajin-rajin la pergi beraya minta angpau kat kawan-kawan Cina kita.. Sekian.

p/s : Untuk bacaan tambahan anda

http://www.discovery.com/area/skinnyon/skinnyon971212/skinnyon.html

5 Responses to Mythbuster… Pemanduan cara gila

  1. Sham Doha berkata:

    Roy,

    Ikut belakang lori dah la slow, pastu kotnye ada batu-batuan terjatuh dari belakang kan nayaaaaa. Pastu kalau follow bas plak kan ke “frequent stopping”, asyik ter stop la plak, kang keta ko jadi cam teksi plak.

    Lagipun kata Qatar ni petrol lagi murah dari air mineral, so tak kisahlah hahahhahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  2. syia berkata:

    aaa.. tak berani la nak follow belakang lori ke tapi ada gak syia dengar idea ni.🙂

  3. dinzz berkata:

    nak follow boleh kalau lori tu berenti mengejut camne?? aduh mampuih aku.. haha. aku de tgok gak episode mytbuster nie. jarak yang paling efisen skali terlalu dekat la. orng yang bawak kete masa test tu pun takut..

  4. Mamat berkata:

    GiLo ko bwk keta cm2?

  5. kakashi berkata:

    hahaha,mythbuster memang betol…tapi tak relevan laa kan nak follow dekat2 sangat belakang kenderaan berat. nanti xpasal2 kita plak yang “berat” kalau kemalangan.ekekeke.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: