Bila Bill Gates Tiada…

linux-mandrake.jpgAssalamualaikum & Salam Pembaca,
Mmmm.. rasanya blog saya nie dah lari dari tujuan sebenar.. ye laa, patutnya cerita pasal IT tapi sibuk cite pasal bisnes je.. BTW untuk membuatkan rasa mengantuk kat kepala, baik conteng-conteng sikit kat blog nie,Kat sebelah nie, snapshot dari Linux Mandrake 10 yang saya pakai sekarang, tulis blog pakai nie, chating Yahoo Mesenger pakai nie, sebab? Kalau main internet dial up pakai Windows, ( Sila abaikan “statement” ini kepada sesiapa yang pakai streamyx ) alamat berbulu la menunggu, kena sumpah saja laa Windows XP, rahsianya? Internet Linux terus dari server masuk ke “Web Browser” tanpa melalui perisian antivirus, so secara logikalnya mestila dia laju bukan?

Mengenai keselamatan dari diceroboh, diantara Windows, Apple Mac dan Linux kalau kita update sistem kita (yang original sahaja untuk Apple dan Mac) maka sistem Apple lebih selamat diikuti dengan Linux dan Windows. Tapi itu setelah dilakukan pelbagai ujian dari pelbagai spesis penggodam (rujuk Majalah Chip). Tapi di hati kecil saya siapalah yang nak menggodam komputer buruk kita nie yek, maka dengan itu saya lebih suka pakai Linux untuk main internet, sebab… virus spam bodoh-bodoh, yang budak-budak penggodam buat tu takleh aktif walaupun die masuk ke dalam sistem Linux kita. Dalam erti kata lain fail yang berakhir dengan *.exe tak aktif, so takde la masalah bile surfing keluar pop-up berjuta-juta.. ye tak?🙂 yang penting sistem online banking kita akan tetap dilindungi bila kata buat online payment, tetapi ingat online banking sebenarnya dilindungi oleh komputer pelayan website dan juga internet browser kita, so pastikan lambang mangga kat bawah kanan tu berkunci ye…

OKlaa, mungkin satu masa nanti, nak tak nak terpaksalah kita menggunakan sistem operasi percuma (iaitu Linux) jika Microsoft dan kerajaan menguatkuasakan hukum hakcipta dan cetak rompak, mana tahu nanti nak cari CD Windows pirate tak jumpa..datang jauh-jauh ke Low Yat, asyik-asyik kedai tutup, takut kena “ambush” he he.. so amacam? anda berani untuk mencuba sesuatu yang lain dari lain?

Sekian, Terima Kasih..

3 Responses to Bila Bill Gates Tiada…

  1. andy berkata:

    aku ingin tahu tentang linux red had

  2. andy berkata:

    maka microsoft tidak akan ada di masa ini

  3. zairol berkata:

    andy: Linux red hat adalah antara developer linux yang mula-mula sekali berada di pasaran.. tapi sekarang dah agak tenggelam disebabkan linux red hat ni biasanya digunakan oleh corporate dah bukan pengguna kat rumah. Sejak dua menjak nie Linux Ubuntu lebih dikenali, cuba download kat http://www.ubuntu.com, dia ada auto update then semua software boleh install terus dari internet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: